Pastrami of pekelvlees roggebrood sandwich met zuurkool

Pastrami of pekelvlees roggebrood sandwich met zuurkool

Dit ‘broodje van de week’ met pastrami of pekelvlees en zuurkool op roggebrood is geïnspireerd op de New York pastrami sandwich, of ook pastrami on rye genoemd. Pastrami on rye werd beroemd in Joodse koosjere deli’s in New York, waar het voor het eerste werd gemaakt in 1888. Een sandwich met een een lange geschiedenis dus! Mijn sandwich is iets uitgebreider dan de klassieke versie die enkel bestaat uit heel veel pastrami op roggebrood met scherpe mosterd en daarbij augurken on the side.

Pastrami of pekelvlees, kaas en roggebrood

Om te beginnen het roggebrood (rye), wat niet het roggebrood is zoals bij ons het meest bekend: de heel donkere, stevige en beetje kleffe plakjes. Hier gaat het om gewoon brood maar dan gemaakt van roggemeel. Ik gebruikte hiervoor Soma Oberländer. Pastrami en pekelvlees zijn in principe hetzelfde, het wordt gemaakt van gepekelde runderborst (wordt ook wel runderham genoemd). Bij pastrami zie je echter nog kruiden in het vlees en bij pekelvlees niet. Een extra toevoeging op mijn sandwich is kaas, wat ik met de mosterd heb gemengd. Ik heb voor emmentaler gekozen maar andere soorten stevige kaas zijn natuurlijk ook prima. En zoals je al kunt lezen gaat er nog zuurkool op de sandwich. Dit is weer een afgeleide van de Reuben sandwich, een soort tosti met zuurkool, corned beef en kaas.

Overigens is deze versie niet koosjer want volgens de kasjroet mogen vlees en zuivel (hierin de kaas en boter) niet gecombineerd worden. Het verbod luidt “Kook geen bokje in de melk van zijn moeder”, wat een aantal malen in de Thora (Joodse Bijbel) voorkomt. Het zou barbaars zijn om een jong bokje in zijn eigen moedermelk gaar te koken. Dit is doorvertaald naar vlees en zuivel in het algemeen. Mocht je geïnteresseerd zijn om hier meer over te lezen, kijk dan hier.

Ingrediënten

 • 8 sneetjes (Duits) roggebrood
 • 16 of 20 plakjes pastrami of pekelvlees
 • 150 gr zuurkool
 • 50-75 gr geraspte kaas
 • 2 el scherpe mosterd
 • Rucola
 • 8 cornichons (mini augurkjes)
 • Zachte roomboter
 • Materialen: zeef/vergiet, kommetje, broodrooster of grillpan, prikkers

Aan de slag!

 1. Knijp de zuurkool goed uit in een zeef of vergiet en laat nog uitlekken.
 2. Meng in een kommetje de kaas met de mosterd.
 3. Als je dat lekker vindt (maar hoeft niet), toast dan het roggebrood in een broodrooster of grillpan.
 4. Bestrijk 4 sneetjes brood met boter. Verdeel het kaas-mosterdmengsel erover en beleg met zuurkool, pastrami of pekelvlees en rucola.
 5. Bestrijk de 4 overige sneetjes brood met boter en leg op de belegde sneetjes.
 6. Prik 2 cornichons op een houten stokje en prik deze in weer in elke sandwich.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*