Patatas bravas

Patatas bravas

Patatas bravas is een tapa van aardappel in een pittige tomatensaus. De saus wordt salsa brava genoemd, waarbij brava refereert naar het pittige karakter van de saus. Het karakter van de saus varieert in Spanje per stad/regio of zelfs per individuele kok, er is geen eenduidig recept voor. In ieder geval moet het wél pittig zijn. Dit is mijn variant!

Ingrediënten

  • 2 middelgrote, vastkokende aardappelen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ blik tomatenblokjes
  • Blikje tomatenpuree
  • 100 ml droge witte wijn
  • ½ tl chilipeper
  • Tabasco
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 1 tl suiker
  • Olijfolie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: ovenschaal, hapjespan met deksel, staafmixer

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm.
  3. Vet een ovenschaal in en schik de aardappels erin. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster de aardappels in de oven in ca. 45 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  4. Ondertussen maak je de saus. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de ui tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuut mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat dit nog een paar minuten bakken onder voortdurend roeren.
  6. Voeg dan de wijn, peterselie, chilipeper, tabasco naar smaak, suiker en 2 eetlepels water toe en breng op smaak met zout en peper.
  7. Doe het deksel op de pan en laat het ongeveer 30 minuten sudderen.
  8. Pureer het mengsel met een staafmixer. De saus mag niet te dik zijn en moet eventueel met water verdund worden.
  9. Doe de aardappelen over in een schaaltje en schenk er de saus over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*