Pavlova met bosvruchten

Pavlova met bosvruchten

Een recept uit de oude doos. Ik ben niet zo’n taartenbakker en -eter, al vind ik het zo nu en dan wel leuk om te doen. Deze pavlova is van alweer zo’n 2 jaar geleden, toen ik ‘m heb gemaakt voor iemand anders zijn verjaardag. Toch wel de moeite waard om te delen.

Deze taart heeft als basis eiwitschuim en is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. De taart zou in de jaren ’20 zijn bedacht ter ere van deze danseres tijdens of na één van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland. In deze landen staat de pavlova vooral tijdens feesten en feestdagen op het menu, en beide landen strijden tot vandaag de dag er nog steeds om waar de beste pavlova vandaan komt. Een pavlova wordt traditioneel versierd met slagroom en vers fruit. Mijn versie is echter ietsjes anders; in plaats van slagroom heb ik banketbakkersroom gebruikt.

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 650 gr fijne suiker
 • 1 ½ el maïzena
 • 1 ½ tl azijn
 • Citroensap
 • 500 ml volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 2 el bloem
 • Gemengde bosvruchten, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bramen, aalbessen en/of blauwe bessen
 • Benodigdheden: 2 kommen, bakpapier, keukenmachine, kommetje, spatel, sauspan, spuitzak, vershoudfolie

Aan de slag!

 1. Splits de eieren boven 2 kommen. Voor de meringue heb je 6 eiwitten nodig en voor de banketbakkersroom 4 eidooiers. In de eiwitten mag geen enkel spoortje eigeel zitten, anders zal de meringue niet lukken!
 2. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken hierop met potlood een cirkel met een doorsnede van ca. 25 cm.
 3. Ontvet de kom van de keukenmachine met citroensap. Klop de eiwitten in de keukenmachine met de ballonklopper tot zachte pieken. Voeg geleidelijk 500 gr van de suiker toe, op 2 eetlepels na.
 4. Klop in een kommetje met de hand de 2 eetlepels suiker met de maïzena en de azijn een minuut door tot een glad papje. Voeg dit toe aan de eiwitten en klop het geheel 5 tot 10 minuten door tot alle suiker is opgelost en het schuim stevig en glanzend is. De kom moet je ondersteboven kunnen houden zonder dat het schuim eruit loopt. Het maïzenapapje zorgt ervoor dat de meringue binnenin zacht blijft. Van de azijn proef je later niets.
 5. Verdeel het schuim over de cirkel op het papier en maak er met een spatel en gelijkmatige vorm van.
 6. Bak de meringue in het midden van de oven in 40 minuten tot hij lichtgekleurd en knapperig is. Verlaag dan de temperatuur naar 120 graden en bak nog 15 minuten. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven met de deur op een kiertje afkoelen.
 7. Maak tijdens het bakken van de meringue de banketbakkersroom.
 8. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
 9. Breng in een sauspan de melk met het vanillemerg en 75 gram suiker aan de kook.
 10. Roer de eidooiers met 75 gram suiker los en roer de bloem erdoor.
 11. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk dit mengsel terug in de pan. Roer goed door.
 12. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de banketbakkersroom afgedekt met vershoudfolie (druk dit op de room zodat er geen vel kan ontstaan) afkoelen in de koelkast. Doe daarna over in een spuitzak.
 13. Was het fruit, laat uitlekken en snijd de aardbeien doormidden of in plakjes.
 14. Wanneer de meringue is afgekoeld, druk dan de binnenkant ietsjes in zodat je een rand krijgt. Vul dit met behulp van de spuitzak op met de banketbakkersroom.
 15. Beleg daarna de room met het fruit naar eigen wens: gemengd of in strakke cirkels.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*