Penne all’arrabbiata – eenvoudig maar zalig

Penne all’arrabbiata – eenvoudig maar zalig

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; een echt Italiaanse pasta bevat geen overkill aan ingrediënten zoals wij dat vaak doen. Ze zijn doorgaans heel eenvoudig en snel klaar, op een enkele uitzondering na zoals een ragù alla bolognese. Penne all’arrabbiata is ook zo megasimpel. Niets meer dan tomatensaus, rode chilipeper, knoflook, olijfolie en peterselie.

Penne all’arrabbiata

Om te beginnen een uitleg waarom de pasta’s doorgaans zo simpel zijn. Dat is omdat de Italianen dit niet als hoofdmaaltijd eten maar als een primi piatti, een voorgerecht. Dat is meestal soep, pasta of risotto. Bij een heel uitgebreide maaltijd gaat daar vaak ook nog antipasti aan vooraf. Na de primi piatti komt pas de hoofdmaaltijd, de secondi. Vandaar dat een pasta in Italië niet zozeer gevuld is met veel voedzame ingrediënten, dat komt daarna pas. Omdat wij pasta als hoofdmaaltijd eten, hebben we de neiging om veel toe te voegen om zo een complete maaltijd te maken. Ik hou echter van Italiaanse klassiekers en penne all’arrabbiata is daar één van. Ik heb het recept uit dé Italiaanse kookbijbel: De Zilveren Lepel. Authentieker kan niet!

Arrabbiata saus (sugo all’arrabbiata in het Italiaans) is een pittige pastasaus van knoflook, tomaten en rode chilipepers, gekookt in olijfolie. De saus is afkomstig uit de Lazio regio en met name uit de stad Rome. Voor Italianen en hun regio’s geldt ook dat je niet elke saus met zomaar een pastasoort combineert, daarvoor hanteren zij strikte regels. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de textuur en consistentie van de saus en hoe dat hecht aan de pasta. Arrabbiata wordt altijd gegeten met penne. Net zoals een bolognesesaus altijd wordt gegeten met tagliatelle, en dus niet met spaghetti zoals wij meestal doen.

Arrabbiata betekent trouwens letterlijk ‘boos’ in het Italiaans; in het Romanesco-dialect duidt het bijvoeglijk naamwoord arabbiato op een karakteristiek (in dit geval pittigheid) die de boventoon voert. In Rome wordt in feite elk gerecht dat in een pan met veel olie, knoflook en chilipeper wordt bereid om een sterke dorst op te wekken, arabbiato genoemd.

Ingrediënten

 • 400 gr penne
 • 2 à 3 teentjes knoflook
 • 1 rode chilipeper
 • Blik (400 gr) gepelde tomaten
 • Paar takjes peterselie
 • 6 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: geraspte/geschaafde Parmezaan
 • Materialen: hapjespan, kookpan

Aan de slag!

 1. Snipper de knoflook grof. Verwijder de zaden uit de peper en schraap eventueel de zaadlijsten (daarin zit de meeste pit) eruit als je op safe wilt gaan. Snijd de peper fijn.
 2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit op laag vuur de knoflook en chilipeper tot de knoflook goudgeel is. Voeg de gepelde tomaten toe en breek ze met een houten lepel in stukjes. Breng de saus op smaak met zout en peper en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
 3. Kook ondertussen de penne in gezouten water beetgaar en snijd wat peterselie fijn, ca. 1 eetlepel.
 4. Giet de penne af, meng door de saus en warm nog even door. Garneer de penne all’arrabbiata met peterselie en eventueel Parmezaan.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*