Penne alla vodka (pasta met wodka, room en tomaat)

Penne alla vodka (pasta met wodka, room en tomaat)

Penne alla vodka… ik heb het één keer eerder gemaakt, jaaaaaren geleden. Wodka heb ik gewoon nooit in huis want dan zou het op gaan. Nee hoor, grapje 😉 Ik heb wodka nooit in huis omdat ik enkel wijn drink. Heel zelden maak ik gin-tonic of een martini als ik een gezellig avondje met een vriendin heb maar dat komt sinds corona nooit meer voor 🙁 Hopelijk kan dat snel weer eens! Maar goed, terug naar de pasta, waarvoor ik nu een klein flesje wodka heb gekocht. De saus is voornamelijk op basis van tomaat en room. Maak je niet druk om de alcohol in de wodka, je wordt hier echt niet tipsy van want dat vervliegt grotendeels.

Penne alla vodka

Penne alla vodka is een klassiek pastagerecht waarvan de geschiedenis niet helemaal duidelijk is. Is het Italiaans of meer Amerikaans-Italiaans? Wat we in ieder geval wel weten is dat dit pastagerecht met een saus van tomaat, room en wodka vooral in de jaren ’80 van de vorige eeuw enorm populair was in de VS, waar het op de menukaart stond in vele dinner-dancings. Maar waarom de wodka? Tomaten en room in een saus is ongebruikelijk in de Italiaanse keuken omdat de zuurgraad van tomaten de neiging heeft om het vet in de room te scheiden (schiften). De ethanol (consumptiealcohol) in de wodka dient als emulgator, waardoor het vocht en de lipiden (vetten) met elkaar vermengd blijven. Bovendien geeft de wodka een specifieke smaak aan de saus, net als dat wijn ook doet in sauzen en gerechten.

Ingrediënten

  • 450 gr penne of rigatoni
  • Blik (400 gr) tomatenblokjes
  • Groot blikje (140 gr) tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • 250 ml wodka
  • 250 ml room
  • Chilivlokken
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum
  • 3 el (45 gr) boter
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: bijvoorbeeld rauwe ham, salami of chorizo
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en knoflook fijn. Als je ook iets van vleeswaren wilt gebruiken, dit dan ook in reepjes of kleine blokjes snijden.
  2. Breng een grote pan water met zout (1 tl per liter) aan de kook en kook de pasta beetgaar.
  3. Verhit ondertussen 2 eetlepels boter en de olie in een hapjespan en bak de ui (en optioneel vleeswaren) tot de ui zacht en glazig is. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee.
  4. Schenk de wodka erbij en laat 2 tot 3 minuten zachtjes inkoken. Doe dan de tomatenblokjes erbij en laat zachtjes doorkoken. Druk onderwijl de stukjes tomaat nog wat fijner.
  5. Roer de room erdoor en breng de saus op smaak met chilivlokken, zout en peper en laat nog even zachtjes pruttelen. Roer vervolgens de laatste eetlepel boter door de saus.
  6. Giet de pasta af en schep door de saus.
  7. Verdeel de penne alla vodka over diepe borden of kommen en garneer met geraspte Parmezaan en basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*