Penne pasta met kip, sperziebonen en tapenade

Penne pasta met kip, sperziebonen en tapenade

Vaste volgers hebben vast gezien dat ik een aantal keer per week koolhydraatarm (Keto) kook op de dagen dat mijn lief bij me is en dat betekent vooral geen pasta, rijst, aardappels, brood (granen) en peulvruchten. Dus op de dagen dat ik alleen ben, neem ik het ervan en komt er sowieso een keer pasta op het menu. Deze is min of meer uit ‘restjes’ ontstaan. Geen kliekjes maar ingrediënten die ik in huis had, zoals nog een restje penne, in de vriezer nog kip en een eenpersoonsportie sperziebonen, cherrytomaatjes heb ik standaard op de fruitschaal en zwarte olijven en ansjovis voor de tapenade heb ik eigenlijk ook altijd in huis. En zo heb je weer een heerlijke, voedzame maaltijd!

Penne pasta met kip

Zoals gezegd dus een pasta van ‘restjes’. Penne hoeft dus niet per se, een andere pastasoort kan uiteraard ook. Kipdijfilet kan ook gewone kipfilet zijn (ik ben zelf meer fan van kippendijen omdat die wat vetter zijn) of een plantaardige variant als ‘kipstuckjes’ als je vegetarisch of vegan eet. Tapenade kun je ook van groene olijven maken maar als je vegetarisch of vegan eet, dan moet je uiteraard de ansjovis weglaten. Je kan voor het zoutige ansjovis vervangen door Parmezaanse kaas of een plantaardige variant zoals die van Violife.

Ingrediënten

  • 300 gr penne
  • 2 kip(dij)filets
  • 400 gr gebroken sperziebonen (diepvries)
  • 1 pot of blik zwarte olijven, uitgelekt
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 sjalotje
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • Handje verse basilicum
  • Stukje Parmezaan of Pecorino
  • 2 el neutrale olijfolie
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakblik, kookpan, hapjespan, foodprocessor

Aan de slag!

  1. Snijd de kip in kleine blokjes en kruid met zout en peper. Halveer de tomaatjes, snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Snijd de chilipeper fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kip rondom gaar en goudbruin. Voeg de knoflook, sjalot, chilipeper en tomaatjes toe en bak ca. 5 minuten op laag vuur mee.
  3. Kook ondertussen de penne in gezouten water beetgaar. Voeg halverwege de sperziebonen toe. Neem een kopje van het kookwater uit de pan, giet af en laat uitlekken.
  4. Doe ondertussen de olijven met de ansjovis en de extra vergine olie in een foodprocessor en maal tot een grove tapenade.
  5. Voeg de pasta en bonen aan de kip toe en schep om met de tapenade. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe voor een iets smeuïger geheel. Proef en breng eventueel wat hoger op smaak met wat peper. Zout is niet nodig omdat de tapenade al zout genoeg is.
  6. Garneer de pasta met basilicum en wat geschaafde Parmezaan of Pecorino.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*