Peperroomsaus voor bij vlees

Peperroomsaus voor bij vlees

Peperroomsaus met groene peperkorrels is een echte klassieker, maar het blijft gewoon altijd lekker op een stukje vlees. Verse groene peperkorrels zie je niet in de gewone supermarkt, maar meestal wel in de Aziatische supermarkt. Je kunt echter ook de groene peperkorrels uit een potje gebruiken (bijv. van Carbonell). De meeste supermarkten verkopen dit wel. Het lekkerste is om de saus in het bakvet van het vlees te maken, maar het inkoken kost tijd en in de tussentijd is het vlees of koud of te gaar/taai omdat je het in de oven warm moet houden. (Tenzij je vlees eerst hebt aangebraden wat daarna nog een tijdje moet doorgaren in de oven, zoals rollade of rosbief). En als je het bij gegrild vlees wilt eten, dan heb je sowieso geen bakvet. Ik leg je daarom uit hoe je de saus op zichzelf maakt en eventueel later nog gebruik kunt maken van het bakvet van het vlees zelf. De vleesfond is ingekookte runderbouillon. Wil je dit zelf maken, dan moet je daar natuurlijk ook eerst nog behoorlijk wat tijd voor uittrekken (lees hier meer over bouillon en fond). Je kunt ook vleesfond of kalfsfond in pot kopen, maar weet wel dat die potten toevoegingen bevatten. Oh enneh… de knoflook hoort eigenlijk niet thuis in de klassieke peperroomsaus, maar ja, ik hou er nou eenmaal van 😉 Je kunt het natuurlijk gewoon weglaten.

Ingrediënten

 • 1 sjalotje
 • 2 el groene peperkorrels
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 ml cognac
 • 250 ml slagroom
 • 380 ml vleesfond
 • 15 gr echte boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: sauspan of hapjespan

Aan de slag!

 1. Snipperde sjalot heel fijn en hak de knoflook fijn.
 2. Laat de boter op laag vuur smelten in de saus- of hapjespan op een en fruit hierin de sjalot en knoflook ca. 2 minuten.
 3. Voeg de fond en de cognac toe en laat het geel zachtjes inkoken tot er nog ca. een kwart over is.
 4. Voeg vervolgens de room toe en als je verse peperkorrels hebt, die ook. Laat al roerend inkoken tot een licht gebonden saus. Gebruik je peperkorrels uit een potje, voeg die dan pas na het inkoken toe.
 5. Breng de saus op smaak met zout en peper.
 6. Je kunt de saus nu warm houden als je ‘m snel weer gaat gebruiken of bewaren en later weer opwarmen. Bewaar je de saus voor later, druk dan op de saus lichtjes een stuk vershoudfolie zodat er geen vel (door de room) op ontstaat.
 7. Heb je net vlees gebakken, houd dit dan even warm in aluminiumfolie of in de oven, roer de saus door het bakvet van het vlees en warm nog even door. Moet het vlees nog een tijdje in de oven, bewaar dan het bakvet van het aanbraden in de pan en roer/verwarm daarin de saus zodra je het nodig hebt. Bij gegrild vlees kun je het zo plannen dat en vlees en saus ongeveer tegelijk klaar zijn, of dat je de saus later weer opwarmt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*