Perfect gebakken uien, zo doe je dat!

Perfect gebakken uien, zo doe je dat!

Gebakken uien… als ik het al ruik dan loopt het water me in de mond! En nog meer als er ook knoflook meegebakken wordt. Maar dan moeten ze wel goed gebakken zijn. Niet bijna zwart maar nog een beetje zacht met knapperige randjes en heerlijk zoetig, oftewel: gekaramelliseerd. Krijg jij dit niet voor elkaar en zijn jouw uien vaker zwart verbrand dan mooi goudbruin? Het verschil tussen perfect gebakken uien en verbrand zit ‘m in de tijd en hitte.

Ik heb wel eens bij anderen (verschillende keren) gegeten waar ik iets kreeg met gebakken uien en die waren dan echt gecremeerd. De smaak is dan heel bitter en bovendien is verkoold niet goed voor je gezondheid. Heel vroeger gebeurde mij dat ook wel eens maar sinds ik koken als passie ontdekte, was dat snel over. Zoals gezegd gaat het om de tijd die je ervoor neemt en de bereidingswarmte. Iemand in mijn directe omgeving is een kei in zwarte uien bakken. De pan gaat op de grootste pit (wokpit) en de uien worden in no-time op vol vermogen gecremeerd 😉

gebakken uien

Zo maak je perfect gebakken uien

  1. Begin uiteraard met de uien in halve ringen te snijden, niet te dun, niet te dik. Ik ga altijd uit van 1 middelgrote ui per persoon.
  2. Smelt een flinke klont echte boter met een klein scheutje neutrale olie in de koekenpan op een middelgrote pit en vuur laag. En ik bedoel dus echt rustig laten smelten en niet keihard verhitten. De olie zorgt ervoor dat boter niet verbrandt.
  3. Doe de uien in de pan, schep ze met de boter om en laat nog steeds op laag vuur rustig stoven tot ze helemaal zacht zijn. Hoe lang hangt af van de hoeveelheid in de pan. Ik laat 2 uien ongeveer een kwartiertje rustig stoven. Door ze heel rustig zacht te laten worden, komen de suikers in de ui vrij waardoor ze gaan karamelliseren en lekker zoet worden. Schep ook af en toe de uien om.
  4. Zodra de uien helemaal zacht zijn, mag het vuur wat hoger (maar nog steeds niet vol) en bak je de uien al omscheppend tot ze goudbruin zijn met knapperige randjes. In deze stap wordt ook nog wel eens een beetje bruine suiker toegevoegd voor nog meer karamellisatie maar ik vind het niet echt nodig. De uien worden al zoet genoeg van zichzelf.
  5. Wil je nog knoflook meebakken, doe dit dan pas de laatste minuut want knoflook verbrandt snel en dan wordt het bitter. Gebruik nooit een knoflookpers of een rasp als je knoflook gaat bakken want dan is het veel te fijn en gaat het zeker verbranden. Gewoon pletten en dan fijn snijden.
  6. Al met al kost deze methode je zo’n 25 tot 30 minuten maar dan heb je altijd perfect gebakken uien en nooit meer verkoolde!

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*