Philly cheesesteak sandwich

Philly cheesesteak sandwich

Een Philly cheesesteak sandwich is een populair fastfood broodje uit de stad Philadelphia in de VS. Het is heel simpel een broodje met fijngesneden gegrilde of gebakken biefstuk en gesmolten kaas. Meestal wordt nog gebakken ui toegevoegd en er zijn varianten met gebakken groene paprika of champignons. Het broodje zelf is niet zo hard als een pistoletje maar ook niet zo zacht als een puntje. Vergelijkbaar met wat wij hier kennen als Surinaamse broodjes. Als je die niet kunt vinden, gebruik dan pistoletjes. Zachte puntjes worden te sompig. Vind je het lastig om biefstuk flinterdun te snijden, kies dan quick and easy voor gesneden rosbief.

Wat betreft de kaas wordt meestal ‘American cheese’ gebruikt. Je kent ze wel, de goedkope plakjes rubberachtige oranje smeltkaas die ook op cheeseburgers worden gebruikt. Hier wordt het als cheddar verkocht maar eigenlijk is het geen echte cheddar. Er zit wel cheddar in, maar slechts een percentage. Verder bevat de kaas heel veel toevoegingen zoals smeltzouten waardoor het smeltpunt heel laag is. Overigens is deze kaas wel een guilty pleasure van mij 😉 Omdat het zo lekker smelt en zoutig is. Zo gebruik ik het ook in mijn ‘slechte’ mac ‘n cheese en op hamburgers.

Ingrediënten

  • 4 Surinaamse puntjes of (afbak) pistoletjes
  • 300 gr biefstuk of gesneden rosbief
  • 4 plakjes smeltkaas
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teentje knoflook
  • Milde olijfolie of boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, bakpapier

Aan de slag!

  1. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Gebruik je biefstuk, snijd deze dan flinterdun in plakjes (tegen de draad in en met het mes in een hoek van 45 graden naar buiten toe). Gebruik je gesneden rosbief, snijd de plakjes dan nog wat kleiner.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Als je afbakbroodjes gebruikt, bak deze dan volgens aanwijzingen op de verpakking. Neem ze uit de oven maar laat de oven aan.
  4. Verhit ondertussen een klein scheutje olie of een klontje boter in de koekenpan en bak hierin de ui op matig vuur in 6 tot 8 minuten goudbruin. Voeg op het laatst de knoflook toe en fruit nog even mee. Schep uit de pan en zet opzij.
  5. Doe weer een scheutje olie of klontje boter in de pan en bak op hoog vuur de biefstuk of rosbief in ca. 3 minuten al omscheppend bruin. Voeg de uien toe en schep nog even om.
  6. Snijd de broodjes open maar net niet helemaal door. Verdeel het vlees-uienmengsel over de broodjes. Scheur de plakjes kaas in stukjes en verdeel over het vlees.
  7. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ca. 3 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*