Pilav met kip, tuinerwten, pijnboompitjes en dille

Pilav met kip, tuinerwten, pijnboompitjes en dille

Het werd weer eens tijd voor een lekker makkelijk en snel kaar eenpansgerecht dus werd het pilav met kip, tuinerwten, pijnboompitjes en dille. Wat betreft de rest van de ingrediënten in dit rijstgerecht heb ik gewoon maar wat gedaan, een vast recept voor pilav bestaat überhaupt niet. Tuinerwten eet ik graag en heb ik vrijwel altijd wel in de vriezer. Kip ben ik sowieso een liefhebber van en pijnboompitjes had ik nog een zakje van in de voorraadkast. Allerlei groene kruiden heb ik in de zomer volop buiten en voor dit gerecht besloot ik eens voor dille te gaan in plaats van heel standaard peterselie.

Pilav

Pilav is een eenpansgerecht met rijst als basis. Het wordt veel gegeten in het Midden-Oosten, Perzië, India en Centraal Azië. De rijst wordt niet zoals wij het gewend zijn eerst gekookt, maar samen met andere ingrediënten gesmoord in bouillon totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. En beetje hetzelfde als bijvoorbeeld risotto en jambalaya. Overige ingrediënten zijn afhankelijk van land en streek, zoals bepaalde kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Volgens velen is pilav een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse (Turkse) keuken stamt. Het woord pilav is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat ‘rijst’ betekent. Rijst in het Turks is pirinç maar zodra de rijst als gerecht is verwerkt noemen de Turken het ook pilav, uitgesproken als pilau.

Ingrediënten

  • 400 gr (basmati) rijst
  • 2 kipfilets
  • 140 gr tuinerwten (diepvries)
  • 50 gr pijnboompitjes
  • Bakje verse dille
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gemalen piment
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge hapjespan. Schep ze uit de pan. Snijd ondertussen de kip in kleine blokjes. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de dille fijn.
  2. Verhit de olie in de pan en fruit de ui 5 minuten. Het mag best een beetje kleuren. Voeg de knoflook, kip, piment en tomatenpuree toe en bak 2 minuten al omscheppend mee. Doe dan de rijst, de helft van de dille en de helft van de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, verlaag het vuur een laat ca. 8 minuten zachtjes pruttelen. Schep tussentijds om en bepaal of er nog meer bouillon bij moet als de rijst nog niet gaar is.
  3. Schep de tuinerwten door de pilav en breng op smaak met zout en peper. Bepaal wederom of er nog wat bouillon bij moet. Laat nog enkele minuten zonder deksel pruttelen tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Schep tussentijds om om aanbranden te voorkomen.
  4. Schep tot slot de rest van de dille en de pijnboompitjes door de pilav.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*