
Piña Colada – cocktail van ananas, kokos en rum
Vandaag, 10 juli, is het de Dag van de Piña Colada, een klassieke cocktail van ananas, kokos en rum. Nou ben ik niet zo’n cocktail drinker, met uitzondering van de dry martini, maar ik weet wel dat ik vroeger een piña colada nog wel eens lekker vond omdat ik ananas gewoon heel erg lekker vind. Dus voor de gelegenheid heb ik ‘m nu eens thuis gemaakt!
Piña Colada
De naam piña colada (Spaans) betekent letterlijk ‘gezeefde ananas’, een verwijzing naar het vers geperste en gezeefde ananassap dat wordt gebruikt bij de bereiding van de cocktail. Verder bevat de cocktail kokosmelk en rum, meestal witte rum, en ijs. Het drankje wordt gegarneerd met een schijfje ananas en vaak ook nog een maraschinokers. De piña colada is het nationale drankje van Puerto Rico waar het volgens zeggen al in de vroege 19e eeuw is ontstaan. In 1978 riep Puerto Rico de cocktail uit tot zijn officiële drank. Meer over de geschiedenis lees je hier.
Overigens kun je de rum gewoon weglaten voor een mocktail!
Ingrediënten
- Per glas:
- 90 ml witte rum
- 60 ml kokosmelk
- 180 ml (vers) ananassap
- Partje ananas
- IJsblokjes of crushed ice
- Optioneel: maraschinokers
- Materialen: shaker, groot glas, rietje
Aan de slag!
- Vul de shaker voor een derde met ijsblokjes en de rum, kokosmelk en ananassap. Shake stevig tot de shaker tot de buitenkant van de shaker een ijslaagje krijgt.
- Proef eventueel met een rietje of je nog wat ananas, kokos of rum mist.
- Schenk de inhoud met de ijsblokjes in een glas, garneer de piña colada met een partje ananas en serveer met een rietje.