Pindakaas fudge met maar 4 of 5 ingrediënten

Pindakaas fudge met maar 4 of 5 ingrediënten

Al ben ik geen zoetekauw, toch vind ik het leuk om af en toe iets zoets te maken. Dat heb ik vooral in periodes (nee, niet dé periode 😉 ), dan moet ik na het eten gewoon iets zoets. Niet een hele zak snoep, een pak koekjes of een reep chocola, maar gewoon een klein hapje. Ik denk dat dat is omdat ik nauwelijks suiker eet en drink en mijn lichaam er daarom af en toe om vraagt voor de energie en het insulinepeil. Anyway… gister had ik weer zo’n zin in iets zoets maar niets in huis. Dus de voorraad ingedoken om iets in elkaar te flansen. Dat werd dus een eenvoudige pindakaas fudge, waar ik uiteindelijk nog niet gelijk iets aan had omdat het moest opstijven. Maar de komende dagen kan ik er wel lekker van smikkelen!

Pindakaas fudge

Deze pindakaas fudge is echt supersimpel te maken zonder gedoe op het fornuis met een suikerthermometer. Je maakt deze pindakaas fudge in ieder geval met vier ingrediënten, het vijfde ingrediënt is zout, wat je naar wens wel of niet gebruikt. Ik heb het uiteraard wel gebruikt anders had ik de optie niet aangegeven. Fudge wordt oorspronkelijk gemaakt van boter, suiker en gecondenseerde melk of room. Dit moet worden verhit naar exact 116 graden en mag beslist niet heter worden. Zodra het is afgekoeld naar 110 graden moet het heel stevig worden opgeklopt. Het is een heel nauwkeurig proces wat stap voor stap moet worden gevolgd. Deze pindakaas fudge is echter heel simpel. Je hoeft alleen de boter te laten smelten en daarna is het een kwestie van mengen en op laten stijven. Je hebt de fudge al binnen 15 minuten in de koelkast staan!

Ingrediënten

 • 300 gr pindakaas 100%
 • 230 gr ongezouten roomboter
 • 1 tl vanille extract
 • 450 gr poedersuiker
 • Optioneel: fijn zeezout en grof (gerookt) zeezout
 • Materialen: lage schaal van ca. 20 x 20 cm, sauspannetje, sudderplaatje, garde, zeef, aluminiumfolie

Aan de slag!

 1. Bekleed een lage schaal met aluminiumfolie en laat aan alle kanten een randje overhangen.
 2. Laat op heel laag vuur in een pan, bij voorkeur op een sudderplaatje, de boter smelten zonder te laten kleuren.
 3. Doe de pindakaas in een kom met vanille extract en eventueel een halve theelepel zout. Giet de gesmolten boter erbij en roer met een garde tot een glad geheel.
 4. Zeef beetje bij beetje al roerend de poedersuiker boven de pindakaas en meng het geheel goed door. Het mengsel is uiteindelijk behoorlijk dik, zoals koekjesdeeg. Als je ook zout gebruikt, proef dan of er nog wat bij kan.
 5. Doe de pindakaas fudge in de schaal en verdeel het geheel gelijkmatig. Maak de bovenkant glad met een spatel of bolle kant van een lepel. Strooi er optioneel nog wat (gerookt) zeezout over.
 6. Zet de schaal minstens 4 uur in de koelkast tot de fudge heel stevig is.
 7. Neem de pindakaas fudge uit de schaal, verwijder de folie en snijd de fudge in blokjes. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*