
Pissaladière
De pissaladière wordt ook wel een Zuid-Franse uienpizza genoemd omdat het gerecht uit Nice komt, waar het vroeger ‘s ochtends werd verkocht als ontbijt. Tegenwoordig wordt de pissaladière meestal gegeten als snack of voorgerechtje. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met brooddeeg, maar ik vind het lekker om het met bladerdeeg te maken. In plaats van bladerdeeg kun je ook een rol pizzadeeg nemen als je liever een broodachtige bodem wilt.
Ingrediënten
- 10 plakjes of een rol bladerdeeg, ontdooid
- 1 kg uien, in halve ringen
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 à 3 blikjes ansjovisfilets, uitgelekt
- 100 gr zwarte olijven, gehalveerd
- 2 el verse tijmblaadjes
- 4 el olijfolie
- 2 el suiker
- Versgemalen zwarte peper
- Hapjespan
- Bakpapier
Aan de slag!
- Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan en stoof de uien met het deksel op de pan op laag vuur in 20-25 minuten tot ze heel zacht, maar niet bruin zijn. Schep af en toe om. Voeg tegen het einde de knoflook toe en fruit eventjes mee.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met pakpapier.
- Leg de deegplakjes in een rechthoek op de bakplaat en druk de naden goed dicht. Prik het deeg met een vork over het oppervlak in. Vorm een opstaand randje door de randen naar binnen te vouwen. Bestrijk de rand met de rest van de olijfolie.
- Strooi de suiker over de uien, laat smelten en lichtbruin kleuren. Strooi dan de tijm erover en maal er naar smaak peper over. Voeg geen zout toe, want de ansjovis maakt de pizza straks als zout genoeg.
- Verdeel de uien over de deegbodem. Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien en daartussen de olijven.
- Bak de pizza in de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat buiten de oven iets afkoelen, pissaladière wordt namelijk niet heet, maar lauw of koud gegeten.
- Snijd de pissaladière naar wens in grote stukken als lunchgerecht of kleinere stukken als hapje.
Advertentie