
Pita met cevapcici (gehaktrolletjes uit de Balkan)
Cevapcici (ćevapčići), ook wel cevapi genoemd, zijn gekruide gehaktrolletjes die populair zijn in de gehele Balkan. Daar worden ze doorgaans als fastfood per 5 of 10 stuks geserveerd in een pita met sla en ui. Daarbij wordt ajvar en kajmak geserveerd. Ajvar is een puree met als hoofdingrediënten aubergine en paprika. Kajmak is een zuivelproduct vergelijkbaar met zure room. Kajmak kom je hier in de supermarkt niet tegen, maar dat kun je gewoon vervangen door zure room. Ajvar is wel in sommige supermarkten te koop in een potje, maar dit kun je ook zelf maken.
Geen vast recept voor cevapcici
Het is al heel lang geleden dat ik cevapcici heb gegeten en sowieso nog nooit zelfgemaakt. Ik kwam op het idee omdat een vriendin het er laatst over had dus ging ik op zoek naar een recept. Maar zoals bij veel recepten geldt hier ook: zoveel families, zoveel recepten. Er is geen vastomlijnd recept voor. Zo verschilt het welke vleessoort wordt gebruikt voor de cevapcici. Lamsgehakt, rundergehakt of een mix van deze twee. Of varkensgehakt of een mix van varken en rund zoals wij gemengd of half-om-half gehakt kennen. Ik heb gekozen voor gemengd omdat het vlees sappiger blijft door het varkensgehakt erin.
Ingrediënten
- 5 grote maaltijdpita’s
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 middelgroot ei
- 3 tl pikante paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- Bakje verse bladpeterselie
- 1 kleine ui
- 1 grote ui
- Paar blaadjes ijsbergsla
- 2 bekertjes zure room
- Ajvar (recept)
- Fijn zeezout
- Milde olijfolie
- Materialen: zeef, kom, grillpan, optioneel: weegschaal
Aan de slag!
- Snijd de grote ui in dunne halve ringen, doe in een zeef en strooi er royaal zout over. Schud om en laat minstens een half uurtje staan. Snipper de kleine ui héél fijn, hak de peterselieblaadjes fijn en snijd de ijsbergsla in fijne reepjes.
- Meng in een kom het gehakt met het ei, de fijngehakte ui, paprikapoeder, peterselie, knoflook uit de pers en 2 theelepels zout en kneed het geheel goed door. Verdeel in 20 gelijke porties (eventueel met behulp van een weegschaal) en rol hiervan korte, dikke worstjes.
- Spoel de uiringen goed af en laat uitlekken tot gebruik. Dep eventueel droog met keukenpapier.
- Bak de pita’s volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit ondertussen een grillpan en bestrijk heel dun met wat olie. Grill de cevapcici om en om bruin en gaar. Afhankelijk van de grootte van de grillpan moet dit in 2 of 3 keer. Worstjes die gegrild zijn, houd je warm onder aluminiumfolie.
- Snijd de pita’s open en vul ze met sla, ui en cevapcici. Server met zure room en ajvar.
Meer gevulde pita’s met: