pita met geroosterde kikkererwten

Pita met geroosterde kikkererwten

Geroosterde, gekruide kikkererwten eet ik zo nu en dan ’s avonds als snack, maar nu heb ik ze eens onderdeel van een maaltijd gemaakt. Als ik een vegadag doe, dan vind ik het makkelijk om kant-en-klare vegaproducten te kopen maar ik wilde het deze keer eens anders doen. Iets met een pita en kikkererwten omdat ik ervan hou, maar dan niet falafel want dat eet ik al zo vaak. En toen bedacht ik: waarom niet gewoon heel laten? Ik heb toch al een recept voor geroosterde kikkererwten. En zo vulde ik een pita ermee. Alleen heb ik de kikkererwten hiervoor wat korter geroosterd dan wanneer ik ze als snack eet. Als snack rooster ik ze heel krokant, maar voor in een pita wilde ik ze liever iets zachter houden. Ik heb ervan gesmuld en ga dit zeker vaker maken!

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 grote pita’s
 • 400 gr gare kikkererwten, uitlekgewicht
 • 1 kleine rode ui
 • ¼ komkommer
 • Handje ijsbergsla
 • Stuk of 10 groene en/of zwarte olijven
 • Stukje feta
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • ½ tl knoflookpoeder
 • Snufje cayennepeper
 • 2 el verse dille of 2 tl gedroogde
 • 6 el Griekse of Turkse yoghurt
 • Scheutje citroensap
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el milde olijfolie
 • 1 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: zeef of vergiet, kom, bakpapier of braadslede, kommetje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Laat de kikkererwten in een zeef of vergiet goed uitlekken en dep ze nog na met keukenpapier.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de pita’s af volgens aanwijzingen op de verpakking.
 3. Meng in een kom de milde olijfolie met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en wat zout. Schep de kikkererwten er goed door. Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier of doe ze in een ruime blaadslede. Rooster de kikkererwten in het midden van de oven in ca. 20 minuten licht krokant. Ondertussen kun je verder met de saus en snijwerk.
 4. Maak in een kommetje een sausje van de yoghurt, extra vergine olijfolie, dille en knoflook uit de pers. Breng op smaak met een scheutje citroensap, zout en peper en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 5. Snijd de ui in dunne halve ringen en de olijven in ringetjes. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd de helften in dunne halve maantjes. Als je hele bladeren ijsbergsla gebruikt, snijd deze dan in fijne reepjes. Verbrokkel de feta.
 6. Neem de kikkererwten uit de oven.
 7. Snijd de pita’s half open en vul ze met sla, komkommer, ui, olijven, kikkererwten, feta en yoghurtsaus. Doe dit een beetje om en om zodat je bij elke hap alle smaken krijgt.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *