Pita met kebab van tempeh

Pita met kebab van tempeh

Ik had het plan om deze week weer eens saté van tempeh te maken, maar als ik een blok tempeh koop hou ik nog veel over omdat ik alleen ben. Van de rest had ik ook ‘tempehbacon‘ kunnen maken alleen wilde ik liever iets nieuws, dus ging ik op zoek naar inspiratie. Ik vond iets van de Allerhande maar heb er mijn eigen draai aan gegeven. In dit geval dus kebab van tempeh. En laat ik nou ook heel erg van kebab houden! Het gerecht is ook geschikt voor veganisten als je de mayonaise en yoghurt vervangt door vegan mayo en yoghurt.

Wat is tempeh?

Tempeh is afkomstig van het Indonesische eiland Java en wordt gemaakt van gefermenteerde, samengeperste sojabonen. De textuur van de bonen is nog goed te zien in tegenstelling tot tofu. Tofu maakt men ook van sojabonen, maar dat verwerkingsproces lijkt meer op die van kaas. Je kunt voor de kebab dus ook tofu gebruiken, maar ik vind tempeh lekkerder omdat dat krokanter bakt en niet zo sponzig is.

Ingrediënten

  • 600 gr tempeh
  • 4 grote pita’s
  • 2 tl uienpoeder
  • 1,5 tl kurkuma (koenjit)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl fijn zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • 4 el mayonaise
  • 3 el yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Snufje gedroogde of verse peterselie
  • Stukje komkommer
  • Paar blaadjes sla naar keuze
  • 5 el zonnebloem- of arachideolie
  • Materialen: schaal, kommetje, bakpapier

Aan de slag!

  1. Snijd te tempeh in de breedte in plakjes van een halve centimeter en snijd die plakjes iets diagonaal tot reepjes.
  2. Meng in een schaal alle specerijen, zout en peper met de olie en schep de tempehreepjes erdoor. Laat een half uur tot een uur marineren en schep regelmatig om.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Snijd dan ook de komkommer in dunne plakjes en meng in een kommetje de mayonaise met de yoghurt, peterselie en het teentje knoflook uit de pers. Breng dit eventueel nog op smaak met zout en peper.
  5. Verspreid de tempehreepjes over de bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en krokant. Leg de laatste 6 minuten de pita’s op een rooster onderin de oven erbij.
  6. Snijd de pita’s open en vul ze met sla, komkommer, tempeh en een dot saus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*