Pita smoky bacon & cheeseburger

Pita smoky bacon & cheeseburger

Een cheeseburger in een pita is weer eens wat anders dan op een zacht broodje. Het scheelt vooral geknoei met eten omdat niet gelijk aan de andere kant van het broodje er van alles uit druipt en valt als je een hap neemt. Deze bacon & cheeseburger noem ik ‘smoky’ omdat ik aan de slag ben gegaan met gerookte smaken, zoals gerookt ontbijtspek, gerookt paprikapoeder van La Chinata en nog wat tabasco chipotle (deze heeft ook een rokerige smaak). Wat betreft de kaas kun je zelfs rookkaas gebruiken maar ik heb toch gewoon gekozen voor het vierkant plakje smeltkaas omdat dit nou eenmaal een guilty pleasure van mij is 🙂 Ook mijn zelfgemaakte hamburgersaus vind ik heerlijk, maar om het geheel nog ‘rokeriger’ te maken kan je dat ook vervangen door smoky barbecuesaus (deze is lekker).

Tips!

Gebruik voor de smoky bacon & cheeseburger geen kleine pita (de shoarmabroodjes) maar de grote die als ‘maaltijdpita’ worden verkocht. Die kleine zijn voor dit recept echt te klein om te vullen en dan wordt het alsnog kliederen. En gebruik ook liever niet mager of extra mager gehakt want de hamburgers moeten sappig zijn. Je hebt dat vet in het vlees nodig bij het grillen anders worden de hamburgers al snel droog en rullig. Zeker als je van doorbakken houdt.

Ingrediënten

  • 4 grote pita’s
  • 500 gr rundergehakt
  • 4 plakjes gerookte bacon of ontbijtspek
  • 4 plakjes smeltkaas of rookkaas
  • 1 grote ui
  • Gerookt paprikapoeder sweet
  • 2 tl tabasco chipotle
  • 2 grote bladeren ijsbergsla
  • 2 flinke augurken
  • Hamburgersaus (recept)
  • Boter
  • 1 tl zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, koekenpan, grillpan, optioneel: hamburgerpers

Aan de slag!

  1. Snijd de ui in dunne halve ringen en de augurken in plakjes. Rol de slabladeren op en snijd in reepjes.
  2. Meng in een kom het gehakt met 3 à 4 theelepels paprikapoeder, de chipotle tabasco en ruim zout en peper. Vorm hier 4 hamburgers van.
  3. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan en bak hierin de uien met een beetje paprikapoeder. Schep ze uit de pan en bak nu de plakjes spek krokant. Laat deze uitlekken op keukenpapier.
  4. Verhit de grillpan en rooster de pita’s om en om. Je kunt ook een broodrooster gebruiken, maar de grillpan heb je toch al nodig voor de hamburgers.
  5. Bestrijk de grillpan licht met wat olie en grill de hamburgers om en om in 6 tot 8 minuten gaar. Draai het vuur uit en leg op elke burger een plakje kaas zodat het al smelt.
  6. Snijd de pita’s open en vul ze met sla, schijfjes augurk, een hamburger, een plakje spek, gebakken ui en tot slot een dot saus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*