Pita’s met garnalen en Griekse salade met feta

Pita’s met garnalen en Griekse salade met feta

Het was alweer dik twee maanden geleden dat ik voor het laatst iets met vis maakte en dat is echt heel lang voor mijn doen. Nou ja, behalve dan met kerst nog wel een klassieke garnalencocktail als voorafje. Ik ga vis, of schaal- of schelpdieren echt missen als ik het zo lang niet gegeten heb dus móest het deze week echt op het menu. Vandaag als ‘broodje van de week’; pita’s met garnalen en een Griekse twist in de vorm van een salade met feta, cherrytomaatjes, komkommer, olijven en rode ui. Bovendien nog een verrassend ingrediënt: vers sinaasappelsap! Zowel in de dressing als om de garnalen in te garen.

Garnalen in gerechten

Als ik garnalen in warme gerechten gebruik, dan koop ik altijd rauwe (ongepelde) garnalen, gewoon uit de diepvries. Het voordeel van diepvriesvis of uit de koeling in de supermarkt is dat je altijd kan zien of het een MSC of ASC keurmerk voor duurzaamheid heeft. Bij de visboer weet je dat niet altijd. Je kan er uiteraard naar vragen en ik ga ervan uit van wel, maar je weet nooit helemaal zeker of je een eerlijk antwoord krijgt. Terug naar de garnalen voor in een gerecht. Ik koop ze dus altijd rauw als ze in een gerecht nog verhit worden. Garnalen die al roze zijn, zijn al gekookt en ik vind ze dan te gaar en rubberachtig worden als ze nogmaals verhit worden. Dus bedenk altijd bij een recept wat je ermee gaat doen zodat je weet of gekookte garnalen prima kunnen of dat je beter rauwe kunt nemen. De garnalen hoeven overigens niet per se ongepeld te zijn, gepeld is ook prima als ze maar rauw zijn. Ik heb deze keer gepelde garnalen met knoflook van Klaas Puul gebruikt.

Ingrediënten

  • 4 grote pita’s
  • 500 gr rauwe garnalen (bijv. wokgarnalen met knoflook)
  • 100 gr feta (of witte kaas)
  • 12 cherrytomaatjes
  • Handje groene of zwarte olijven, of mix
  • 1 kleine rode ui
  • Stukje komkommer
  • 2 handjes gemengde sla (bijv. rucolamelange)
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 el witte wijnazijn
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, kommetje, koekenpan

Aan de slag!

  1. Heb je ongepelde garnalen, dan eerst pellen en darmkanalen verwijderen.
  2. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten, de ui in dunne halve ringen, de olijven in ringetjes en de komkommer in blokjes of halve maantjes. Meng in een kom met de sla en verkruimelde feta.
  3. Klop in een kommetje een dressing van 3 eetlepels sinaasappelsap met de olijfolie, honing en azijn en breng op smaak met zout en peper.
  4. Toast de pita’s in de oven, broodrooster of grillpan.
  5. Verhit ondertussen de rest van het sinaasappelsap in een koekenpan en gaar de garnalen hierin tot ze roze zijn. Giet af en meng de garnalen door de salade. Schep om met de dressing.
  6. Vul de pita’s met de salade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*