
Pittige broodreepjes met ei en mosterd
Yup, ik geef het toe, dit recept is niet van mij maar uit een oude Allerhande. Waarin ze overigens Zweedse broodreepjes worden genoemd. Dat Zweedse kan ik me wel voorstellen gezien de ingrediënten en eetcultuur aldaar, maar of dít recept echt typisch Zweeds is heb ik niet zo snel kunnen terugvinden. Anyway… ik heb een periode gehad dat ik ze vaak maakte, maar dat is alweer jaren geleden. Onlangs dacht ik er ineens weer aan toen ik restjes brood op wilde maken en zo geschiedde. Overigens is het alweer bijna Pasen en dit is echt een broodgerechtje wat het ontzettend leuk doet tijdens een paasbrunch! Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn, maar ook afgekoeld nog steeds heel smakelijk. Laat ze echter niet te lang liggen, want dan verliezen ze het krokante.
Ingrediënten
- 8 sneetjes wit casinobrood
- 2 hardgekookte eieren, gepeld
- 1 el grove mosterd
- 1 el Franse mosterd
- 2 ansjovisfilets, uitgelekt en in stukjes
- 2 el verse dille, fijngehakt
- 40 gr zachte boter + extra om te besmeren (echte boter)
- Versgemalen zwarte peper
- Hulpmiddelen: kom, staafmixer, koekenpan
Aan de slag!
- Snijd de korsten van het brood.
- Prak met een vork de eieren grof in een kom.
- Voeg de 2 soorten mosterd, ansjovis, dille en de 40 gram boter toe en pureer het geheel met de staafmixer. Breng het mengsel op smaak met peper.
- Bestrijk 4 sneetjes brood met het mengsel en leg de overige sneetjes erop.
- Besmeer de sandwiches aan beide zijden aan de buitenkant ruim met boter en snijd elke sandwich in 4 gelijke reepjes.
- Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en bak de broodreepjes in porties in 1 à 2 minuten per kant goudbruin.
Tip: Ansjovis zorgt in dit recept voor het ziltige, maar niet iedereen houdt ervan. Je kunt het gewoon weglaten en het eimengsel tegelijk met de peper op smaak brengen met wat versgemalen zeezout.