Pittige frites van zoete aardappel

Pittige frites van zoete aardappel

Frietjes! Wie lust ze niet? Maar heb je ze al eens gemaakt van zoete aardappel? If not, dan moet je het zeker eens proberen! De smaak is niet te vergelijken met frites van gewone aardappels, maar het is evengoed heerlijk. Anders dan de naam doet vermoeden, is de zoete aardappel (bataat) geen aardappel en niet eens familie van de gewone aardappel. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie en de bataat tot de windefamilie. Je kunt ‘m echter wel op alle zelfde manieren als een aardappel bereiden. Zoete aardappel zou ook beter zijn voor mensen met diabetes omdat hij geen zetmeel bevat maar inuline, wat langzamer verteert dan zetmeel. En bataat wordt bovendien meestal zeer goed gegeten door kinderen, zelfs als ze lastige groente-eters zijn. In dit recept zou ik dan wel de cayennepeper weglaten, tenzij jouw kind(eren) gewend is aan pittig.

Ingrediënten

 • 800-900 gr (ca. 2 stuks p.p.) zoete aardappel
 • 2 tl gemalen komijn (djinten)
 • 2 tl (gerookt) paprikapoeder
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 tl cayennepeper
 • 2 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout
 • Materialen: bakpapier, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Schil de zoete aardappels dun of boen ze schoon onder koud stromend water en dep ze goed droog als je de frites met schil wilt eten.
 3. Snijd ze in de lengte in frieten van ca. 1 cm. Als ze vochtig zijn, dep ze dan nogmaals goed droog.
 4. Meng in een kom de olie met de specerijen. Schep de frieten erdoor tot alles goed bedekt is met een laagje olie en specerijen. Als je dit al even van tevoren doet, schep ze dan tussentijd nogmaals om.
 5. Verdeel de frieten over de bakplaat en zorg dat ze allemaal vrij liggen. Maal er wat zeezout over.
 6. Bak de frieten in het midden van de oven in 20 tot 30 minuten bruin en knapperig. Schep ze tussentijds een keer om. Proef en zout eventueel nog een beetje na.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*