Pittige wortelrelish

Pittige wortelrelish

Onlangs had ik weer eens zin in ovengeroosterde wortelen, waarvoor ik altijd een bosje bospeen koop. Alleen heb ik aan vier à vijf wortelen wel genoeg met aardappels en vlees, vis of een vegaproduct erbij. Voor de rest van de week had ik echter geen wortel in mijn planning (ik maak op vrijdag of zaterdag altijd een maaltijdplanning voor de week erop), maar nog wel flink wat over. Daarvan heb ik deze heerlijke wortelrelish gemaakt!

Het woord relish laat zich niet vertalen. Maar simpel gezegd is het een ingelegde zoetzuur van fijngesneden groenten of fruit met extra smaakmakers. Vaak met een beetje pit door toevoeging van pepertjes. Pickles zijn doorgaans weer gemaakt van grover gesneden groenten en chutneys neigen meer naar een jamachtige textuur.

De relish is lekker door salades, als garnituur op een broodje (bijvoorbeeld bánh mì of een broodje hamburger), bij Aziatische gerechten (zoals nasi) of gewoon als fris bijgerechtje bij een oer-Hollands bord aardappels, vlees en groenten.

Ingrediënten

 • 500 gr wortelen
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 rode pepers
 • 1 groentebouillonblokje
 • 40 ml witte (wijn)azijn
 • 2 el suiker
 • ½ el zout
 • 3 el milde olijfolie of zonnebloemolie
 • 300 ml water
 • Materialen: juliennesnijder of foodprocessor met julienne hulpstuk, grote kookpan, soda, 2 weckpotten van minimaal 300 ml, tang, middelgrote kookpan

Aan de slag!

 1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Halveer de pepers in de lengte en schraap de zaadlijsten en zaden eruit (of laat gewoon zitten als je van extra pittig houdt). Snijd de pepers fijn. Schrap de wortelen en snijd ze met een juliennesnijder of in een foodprocessor in sliertjes.
 2. Doe de weckpotten met de deksels en de rubberen ringen in een ruime pan en overgiet met kokend water tot de potten goed onder water staan. Voeg een schep soda toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Neem de potten met een tang uit het water en spoel af onder heet water. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Spoel de ringen ook af en leg tot gebruik in een bakje heet water. Veeg de potten en de ringen goed droog met keukenpapier.
 3. Verhit de olie in een kookpan en fruit de ui, knoflook en peper op matig vuur ca. 3 minuten al omscheppend. Voeg de wortel toe en bak nog 3 minuten al omscheppend mee.
 4. Voeg azijn, suiker, zout, het bouillonblokje en het water toe en laat het geheel met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken.
 5. Vul de weckpotten voorzichtig met het hete wortelmengsel. Veeg de randen voor de zekerheid nog even schoon met keukenpapier. Sluit ze goed af en laat ze op hun kop volledig afkoelen. Niet in de koelkast!

Meer weten over inmaken, wecken en bewaren? Klik hier.

[bol_product_links block_id=”bol_5cbf141638d52_selected-products” products=”9200000093689311,9200000102742673,9200000088761265,9200000107809316″ name=”juliennesnijder” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*