Pizza bianca met aardappel, Parmaham en rucola

Pizza bianca met aardappel, Parmaham en rucola

Nee, deze pizza is niet vernoemd naar een dame genaamd Bianca. Pizza bianca betekent letterlijk ‘witte pizza’, dus zonder tomatensaus. De basis van een pizza bianca is een dunne deegbodem met olijfolie en zeezout die je vervolgens belegt met mozzarella en andere ingrediënten. Mijn versie is met buffelmozzarella, crème fraîche, flinterdunne plakjes aardappel, rozemarijn en rucola en Parmaham die je pas na het bakken op de pizza doet.

Pizza is al duizenden jaren oud

Hoewel wij pizza als typisch Italiaans kennen, bestaat er een strijd over de oorsprong. Zo claimen de Turken dat zij het hebben uitgevonden en dat zou iets te maken hebben met Troje. Volgens de geschiedenis aten de Vikingen in de negende eeuw na Christus al een soort van pizza’s en was de eerste vermelding in Italië pas in de zeventiende eeuw in Napels. De Napolitaanse manier van pizzabereiding is nu zelfs door de Europese Unie beschermd als erkend streekgerecht en staat sinds 2017 op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De pizza Bianca is overigens afkomstig uit de streek Lazio met Rome als hoofdstad.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 250 gr bloem + extra
  • 1 zakje droge gist
  • 1,5 el milde olijfolie + extra
  • 1 tl fijn zeezout
  • Voor de topping:
  • 2 roodschilaardappels (roseval)
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • Klein bekertje crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 50 gr Parmaham
  • Handje rucola
  • Milde olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Bloem
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: maatbeker, kom, vershoudfolie, mandoline, 2 schalen, bakpapier

Aan de slag!

  1. Roer de gist door 150 ml lauw water en laat staan tot het gaat bubbelen. Voeg eventueel een heel klein beetje suiker toe. Dit activeert de gist beter.
  2. Doe de bloem en het zout in een kom en maak een kuil in het midden. Giet het water met gist en de olie erin en meng vanuit het midden tot een samenhangend deeg. Bestrooi een werkvlak met bloem en kneed het deeg 10 minuten tot het elastisch en soepel is. Als het deeg te plakkerig blijft, voeg dan nog wat bloem toe.
  3. Veeg de kom schoon en vet in met wat olie. Leg de deegbal in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat minstens een uur op een warme plek rijzen tot het volume flink verdubbeld is.
  4. Boen de aardappels schoon en maak ze goed droog. Schaaf ze met een mandoline in plakjes van 1 mm. Ris de rozemarijnnaaldjes van het takje en hak ze heel fijn. Meng in een schaal de plakjes aardappel met 1 eetlepel olie, de rozemarijn en knoflook uit de pers. Meng in een andere schaal de rucola met wat extra vergine olijfolie.
  5. Verwarm de oven voor op 250 graden hete lucht met de bakplaat op de onderste richel erin.
  6. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg nog even door. Rol het deeg nu dun uit tot een rechthoekige lap op maat van de bakplaat of in twee ronde pizza’s. Bestuif tussendoor royaal met bloem zodat het deeg niet plakt tijdens het uitrollen. Leg de pizza(s) op bakpapier.
  7. Bestrijk de pizza(s) met wat crème fraîche en beleg met in dunne plakjes gesneden mozzarella. Verdeel dakpansgewijs de gemarineerde plakjes aardappel erover en maal er wat zout en peper over. Bedruppel vervolgens met nog wat olie.
  8. Schuif de pizza(s) op de bakplaat en bak in ca. 7 tot 10 minutengoudbruin en gaar. Let tussendoor goed op om verbranden te voorkomen. Kijk halverwege of je de pizza(s) 180 graden moet draaien. In de heteluchtoven bakt het achterin vaak sneller dan voorin.
  9. Neem de pizza(s) uit de oven. Verdeel de rucola erover en drapeer de plakjes Parmaham erop.

Meer pizza:

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*