Pizza bianca met rode aardappel en truffeltapenade

Pizza bianca met rode aardappel en truffeltapenade

Een week geleden, op 16 mei, was het Wereld Pizza Party Dag en dat deelde ik op mijn social kanalen met een note to self dat ik maar snel weer eens pizza moest maken omdat ik het al zo lang niet meer had gegeten. En zo geschiedde! Deze keer koos ik voor een pizza bianca met rode aardappel en truffeltapenade. Yup, dubbel koolhydraten maar zo lekker! Een pizza met aardappel is geen typische klassieker, maar ook geen vreemde eend in de bijt. Hij valt doorgaans in de categorie pizza bianca.

Pizza bianca

Een pizza bianca is oorspronkelijk niets meer dan een kale pizza met olijfolie, verse rozemarijn en grof zeezout. Dus eigenlijk een plat brood, dunner en knapperiger dan een klassieke focaccia met rozemarijn en zeezout. Maar tegenwoordig is pizza bianca ook een gangbare naam voor een pizza waarop geen tomatensaus zit.

Ingrediënten

  • 2 pizzabodems of een pak koelvers pizzadeeg of zelf maken
  • ± 4 roodschilaardappels
  • 2 bollen (buffel)mozzarella
  • Zachte roomkaas
  • Truffeltapenade (potje)
  • Stukje Parmezaanse kaas of Pecorino
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: mandoline of andere keukentool met schaafmogelijkheid, bakpapier of pizzasteen, rasp

Directions

  1. Wil je zelf pizzadeeg maken, dan hiermee beginnen volgens dit recept. Begin op tijd want het deeg moet rijzen. Maak 2 ronde pizzabodems of een plaatpizza.
  2. Leg het deeg op bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden met de bakplaat erin. Of gebruik een pizzasteen als je die hebt.
  4. Was de aardappels en schaaf ze met schil in flinterdunne plakjes, ca. 2 mm. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Leg eventueel eerst zonder het vocht een kwartiertje in de vriezer, dan snijdt het makkelijker.
  5. Bestrijk het deeg met roomkaas en verdeel de mozzarella erover. Beleg dakpansgewijs met de schijfjes aardappel. Bij een plaatpizza in rijtjes, bij een ronde pizza rond werken van buiten naar binnen.
  6. Rasp er wat Parmezaan of Pecorino over en verdeel er dotjes truffeltapenade erover.
  7. Schuif de pizza bianca op de hete bakplaat (of pizzasteen) en bak ca. 20 minuten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*