Pizza met aardappel, ansjovis en truffeltapenade

Pizza met aardappel, ansjovis en truffeltapenade

Yep, pizza mét aardappel. Double carbs en dus ook een dubbele guilty pleasure! Ik heb meerdere guilty pleasures, maar pizza is denk ik wel de grootste. Zelfgemaakt natuurlijk het allerlekkerst, maar ik heb ook mijn favo bezorgadresjes voor als ik weinig tijd heb of gewoon geen zin heb om zelf te maken. En als ik zelf pizza maak, dan hangt het ook weer van mijn tijd af of ik het pizzadeeg ook zelf maak, of het gekoelde deeg van het merk Tante Fanny gebruik (puur deeg zonder toevoegingen). Voor deze pizza heb ik het Tante Fanny deeg gebruikt. En wat betreft de aardappel: behalve gekookt, vind ik het heerlijk in elke andere vorm. Puree, frites, geroosterd, gebakken, gepoft, allemaal even lekker!

Een pizza met aardappel is geen typische klassieker, maar ook geen vreemde eend in de bijt. Hij valt doorgaans in de categorie pizza bianco (witte pizza), dus zonder tomatensaus. Ik heb ‘m wel eens gemaakt met geschaafde truffel, maar dat is natuurlijk behoorlijk prijzig. Deze keer heb ik de pizza gemaakt met op de ene helft ansjovis als topping en op de andere helft truffeltapenade (gewoon uit een potje). Je kunt dit natuurlijk ook over de hele pizza combineren, maar ik vind dat zonde omdat beiden hun eigen uitgesproken smaak hebben en ik dit graag zo wil houden. Gebruik als aardappel een echt goede soort en niet een standaard tafelaardappel in de grote, goedkope zak. Kies een delicate soort zonder plekken en pitten die zich goed leent om met schil te gebruiken. Ik hou erg van de roseval en die heb ik dan ook gebruikt voor deze pizza.

Ingrediënten

 • 400 gr pizzadeeg
 • 2 bollen buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
 • 150 gr geraspte, pittige kaas
 • 2 roseval aardappels met schil, gewassen
 • 4 el zachte roomkaas
 • 1 blikje ansjovisfilets, uitgelekt
 • 2 el truffeltapenade (potje)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: mandoline of kaasschaaf, keukenpapier, bakpapier

Aan de slag!

 1. Gebruik een mandoline (of eventueel een kaasschaaf) om de aardappels in flinterdunne gelijke plakjes te schaven. Ik heb mijn mandoline gebruikt op 1,3 mm dik.
 2. Verdeel de plakjes naast elkaar op keukenpapier, dek af met keukenpapier en werk zo door tot alle plakjes op papier liggen en de laatste laag ook is afgedekt. Laat zo minstens een uur rusten. Dit is om het overtollige vocht uit de aardappels te laten trekken.
 3. Gebruik je Tante Fanny deeg, leg het deeg dan met het aanhangend bakpapier op een bakplaat. Maak je zelf het deeg, rol dit dan uit tot een rechthoekige lap van ca. 35 x 25 cm en leg dit op en vel bakpapier op de bakplaat.
 4. Bestrijk het deeg met de bolle kant van een lepel met de roomkaas en verdeel eerst de geraspte kaas en daarna de mozzarella er gelijkmatig over.
 5. Bedek de kaas met schijfjes aardappel in nette rijtjes met iets overlap. Maal wat zout en peper over de aardappelschijfjes.
 6. Beleg de ene helft van de pizza met ansjovis en bestrijk de andere helft met truffeltapenade.
 7. Bak de pizza in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar met een krokante korst.

Lees deze blog voor meer pizza toppings.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*