Pizza met gehaktballetjes, verse pesto en burrata

Pizza met gehaktballetjes, verse pesto en burrata

It’s pizza time! Pizza is echt één van mijn guilty pleasures maar ik eet het minder dan voorheen. Toen ik nog in Amsterdam woonde aan de welbekende Prinsengracht, had ik op de hoek een Italiaans restaurantje slash pizzeria waar ze echt heerlijke pizza’s maakten. Bezorgen deden ze niet aan maar ik kon wel bellen voor een bestelling en 20 minuten later ophalen. Eén keer per week bestelde ik daar een pizza. Als ik belde en ze hoorden mijn naam, wisten ze gelijk al welke pizza ik wilde want dat was bijna altijd dezelfde. Af en toe maakte ik eens een uitzondering. Nu woon ik al een klein decennium weer in mijn heimat en bestel ik zelden nog pizza want ik vind de bezorgpizza’s die ik in de buurt kan krijgen bijna nooit écht lekker. Dan maak ik het echt liever zelf, ook het deeg. Nu eet ik het dus veel minder maar als ik dan pizza maak, is het extra genieten! Vandaag is het een vrij simpele pizza met gehaktballetjes, verse pesto en burrata. Burrata wordt nu eindelijk ook in mijn vaste supermarkt verkocht maar het hoeft er niet per se op want er zit ook al gewone mozzarella op de pizza.

Pesto op de pizza

Ik pleit echt voor zelfgemaakte pesto omdat dat echt veel puurder van smaak is dan uit potjes en bakjes uit de supermarkt. Ook de ‘verse’ pesto die je in de supermarkt meestal bij de ’tapas’ ziet (ik haat het dat tegenwoordig elk borrelhapje tapa wordt genoemd, meestal zijn ze verre van Spaans) koop ik niet. Ik schrik er altijd van als ik zie wat er allemaal gebruikt wordt. Bijvoorbeeld spinazie om zo minder basilicum te gebruiken, of zonnebloemolie in plaats van olijfolie, laat staan extra vergine. Vaak ook cashewnoten in plaats van pijnboompitten (al vind ik dat nog het minst erg want pijnboompitten zijn vreselijk duur). En ingrediënten die er al helemaal niet in thuishoren zoals water, azijn, citroensap, fructose, zetmeel en kleurstof.

Ik geef overigens wel toe dat zelf klassieke pesto van basilicum maken niet heel goedkoop is want zoals gezegd zijn pijnboompitten duur, maar ook Parmezaan (Parmigiano Reggiano) en Pecorino. Beide kazen heb ik zelf wel altijd in huis en ik doe er ook best lang mee, dus het is wel de moeite waard om van allebei een puntje aan te schaffen. Om het iets goedkoper te maken kun je in plaats van Parmezaan Grana Padano gebruiken (lees hier de verschillen) en cashewnoten in plaats van pijnboompitjes. Zelfgemaakte pesto kun je trouwens ook best lang bewaren. Dat leg ik je uit in het recept.

Ingrediënten

 • Pizzadeeg (recept) of 2 kant-en-klare pizzabodems of een pak koelvers pizzadeeg
 • Voor de saus:
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl gedroogde oregano
 • Voor de gehaktballetjes:
 • 300 gr rundergehakt
 • 2 tl gedroogde oregano
 • Verder nodig:
 • Verse pesto (recept)
 • 2 bollen (buffel)mozzarella
 • Neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: burrata
 • Materialen: kleine pan, kom, koekenpan, bakpapier

Aan de slag!

 1. Als je zelf de pizzabodems wilt maken, begin dan met het deeg want dit moet rijzen.
 2. Maak de pesto en zet tot gebruik afgedekt opzij. Niet in de koelkast zetten want dan kan de olie iets opstijven en de pesto moet juist wat vloeibaar blijven. Voor dit recept mag je de pesto iets fijner en vloeibaarder maken zodat je het goed over de pizza kan druipen.
 3. Snipper de ui heel fijn en hak de knoflook. Verhit een klein beetje olie in een pannetje en fruit de ui op laag vuur tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Doe de tomatenblokjes en oregano erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
 4. Meng in een kom het gehakt met de oregano en zout en peper en draai er kleine balletjes van. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin.
 5. Verwarm de oven voor op 220 graden met de bakplaat in het midden erin.
 6. Rol nu het pizzadeeg uit tot een rechte lap of 2 ronde pizza’s als dat op de bakplaat past. Leg op een vel bakpapier.
 7. Verdeel een laagje tomatensaus over de pizza (s) en daarop de mozzarella in stukjes gescheurd. Druip met een lepel de pesto erover en verdeel tot slot de gehaktballetjes over de pizza (s).
 8. Schuif de pizza (s) op de hete bakplaat en bak 18 tot 20 minuten tot de randen knapperig en bruin zijn.
 9. Garneer met wat basilicum en eventueel in stukjes gescheurde burrata.


Kruiden en specerijen kopen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*