Pizzadip van marinarasaus en mozzarella in een brood

Pizzadip van marinarasaus en mozzarella in een brood

Ze hebben tegenwoordig bij mijn super verse ronde broden die je eventueel zelf in de snijmachine kunt doen. Dus toen ik pas geleden zo’n brood zag liggen, bedacht ik dat het heel geschikt is om met allerlei lekkers te vullen als picknickbrood. Maar er schoot ineens iets anders in mijn hoofd en dat kwam door de ingrediënten die ik nodig had voor een ander recept deze week: het brood vullen met een soort pizzadip van marinarasaus en mozzarella. En dan lekker voor de tv erin dippen met brood of tortillachips.

De pizzadip

De marinarasaus voor deze pizzadip is een eenvoudige Italiaanse tomatensaus met ui, knoflook en kruiden. Heel makkelijk om zelf te maken, maar als je daar geen zin in hebt kun je ook een pot pastasaus nemen. Ik koop dat echter nooit omdat ze vaak suiker en andere onnodige toevoegingen bevatten. Verder heb ik nog olijven en kappertjes toegevoegd aan de marinarasaus, verse basilicum gebruikt en uiteraard mozzarella. Natuurlijk kun je de saus nog meer vullen met wat jij lekker vindt, bijvoorbeeld geruld gehakt, salami- of hamblokjes, groenten, champignons etc. Om te dippen gebruik je bijvoorbeeld focaccia, ciabatta of stokbrood, of pita’s, tortillachips, soepstengels of zelfs rauwkost. Omdat je het brood zelf moet uithollen, hou je wel het zachte binnendeel over. Ik maal dit fijn, rooster het dan in een droge koekenpan en bewaar dit in een gesteriliseerd weckpotje als paneermeel.

Ingrediënten

  • 1 rond brood
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde basilicum
  • Verse basilicum
  • 2 ansjovisfilets (kan weggelaten)
  • 2 bollen mozzarella
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kappertjes en olijven in ringetjes
  • Materialen: bakpapier, koekenpan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook en ansjovis fijn. Snijd van de bovenkant een kapje van het brood en hol het brood uit tot niet verder dan 2 cm van de buitenkant rondom.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui enkele minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook en ansjovis toe en fruit heel even mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en gedroogde oregano en basilicum toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen, optioneel met olijven en/of kappertjes. Breng de marinarasaus op smaak met zout en peper.
  5. Giet de helft van de marinarasaus in het brood. Verdeel daarover een bol mozzarella in stukjes gescheurd en wat blaadjes verse basilicum. Giet de rest van de saus in het brood en verdeel wederom blaadjes basilicum en mozzarella in stukjes erover. Zorg ervoor dat deze bovenste laag mozzarella het brood geheel afsluit. Rasp er tot slot nog Parmezaan over.
  6. Leg het brood op de bakplaat en dek het losjes af met aluminiumfolie zonder dat dit de kaas raakt want anders gaat de folie aan de gesmolten kaas plakken.
  7. Bak het brood 20-25 minuten in de oven, verwijder de folie en bak nog 5-10 minuten tot de kaas bubbelt en goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*