Plaatpizza met verse tomaten en chorizo

Plaatpizza met verse tomaten en chorizo

Ik had al een tijd geen pizza meer gegeten terwijl het één van mijn guilty pleasures is. Laten bezorgen doe ik niet meer want de pizza’s die in de buurt te bestellen zijn, zijn niet echt om over naar huis te schrijven (wat dat betreft mis ik wel de pizzeria bij mij op de hoek toen ik nog in Amsterdam woonde). En de supermarktpizza uit de diepvries vind ik al helemaal niets. Zo’n dunne bodem is net karton en pizza met dikke bodem hou ik niet van. Dus als ik zin heb in pizza, dan gewoon lekker zelfgemaakt. Gelukkig is er tegenwoordig koelvers pizzadeeg te koop, dat scheelt weer een hoop werk in plaats van zelf deeg maken. Alleen is dat verse deeg altijd rechthoekig in plaats van rond, en dan wordt het een plaatpizza genoemd. En omdat ik toch nog een kilo tomaten in huis had, besloot ik nu eens niet voor tomatensaus te gaan, maar voor een plaatpizza met verse tomaat. Bovendien had ik nog van een ander recept overgebleven chorizo in de koelkast. Ik eet dat namelijk niet koud op brood, chorizo vind het pas echt lekker als het warm en krokant is.

Herkomst pizza en plaatpizza

Hoewel wij pizza als typisch Italiaans kennen, bestaat er een strijd over de oorsprong. Zo claimen de Turken dat zij het hebben uitgevonden en dat zou iets te maken hebben met Troje. Volgens de geschiedenis aten de Vikingen in de negende eeuw na Christus al een soort van pizza’s en was de eerste vermelding in Italië pas in de zeventiende eeuw in Napels. De Napolitaanse manier van pizzabereiding is zelfs door de Europese Unie beschermd als erkend streekgerecht en staat sinds 2017 op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Zoals gezegd is de plaatpizza niet rond maar ik kon niet veel vinden over het ontstaan van de rechthoekige pizza.

Al lijkt dit wel uit Italië te komen. Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw was pizza in Italië namelijk vaak niet veel meer dan een rechthoekig stuk kaal deeg met meestal alleen wat tomatensaus en soms een restje kaas of ansjovis erop. Op straathoeken in stalletjes werd dit vers gebakken op grote platen, waarvan dan een rechthoekig stuk werd afgesneden om verkocht te worden aan passanten. Dit schijnt op Sicilië nog steeds gebruikelijk te zijn.

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg
  • 3-4 tomaten
  • Handje snoep- of cherrytomaatjes
  • 1 rode ui
  • 2 bollen mozzarella
  • Stukje Pecorino
  • 100 gr chorizo, de boterhamplakjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Verse basilicum
  • 1 tl suiker
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, rasp

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 graden boven- en onderwarmte met de bakplaat erin.
  2. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Leg eventueel eerst gewikkeld in vershoudfolie een kwartiertje in de vriezer. Dan kun je het wat makkelijker dun snijden.
  3. Snijd de tomaten in dunne plakjes en halveer de kleine tomaatjes. Leg op keukenpapier om wat vocht eruit te laten trekken. Snijd de ui in dunne (halve) ringen.
  4. Doe een scheut olijfolie in een kom en meng de oregano, knoflookpoeder, suiker en wat peper en zout erdoor. Schep de tomaten en de uien erdoor.
  5. Rol het pizzadeeg open. Bij koelvers deeg zit er al bakpapier onder. Bestrijk het deeg met wat olijfolie en beleg met mozzarella en de tomaten en uien. Rasp er nog wat Pecorino over. Schuif de plaatpizza op de bakplaat en bak 15 minuten in het midden van de oven.
  6. Neem de bakplaat uit de oven en verlaag de tempratuur naar 180 graden. Verdeel plakjes chorizo en blaadjes basilicum over de plaatpizza en bak vervolgens nog 5 minuten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*