Plaattaart met gegrilde courgette, bosui en geitenkaas

Plaattaart met gegrilde courgette, bosui en geitenkaas

Ik schrijf dit op tweede Paasdag 2021, waarop ik deze plaattaart met gegrilde courgette, bosui en geitenkaas had gepland met het oog op iets lenteachtigs. Maar laat het nou juist vandaag, na meerdere mooie lentedagen, hartstikke waaien met hagel en natte sneeuw! Maar goed, maakt ook niet uit want deze plaattaart is altijd lekker, in welk seizoen dan ook!

Plaattaart

Net als traybakes, vind ik een plaattaart ook altijd heel fijn als makkelijk maaltijd. En je kan er zo lekker veel me doen. Voor deze plaattaart heb je wel eerst wat voorwerk want je grilt eerst de courgette en bosui. Daar worden ze nog smaakvoller door dan rauw op de plaattaart doen. Bovendien heeft de courgette dan langer nodig dan het bladerdeeg. Je kunt een plaattaart ook maken met bijvoorbeeld pizzadeeg maar ik vind zelf bladerdeeg lekkerder.

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 2 bosjes bosui
  • 2 courgettes
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • 200 gr mascarpone
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el bieslook
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • Zaden en pittenmix
  • Verse basilicum
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: mandoline/schaaf, fijne rasp, zesteur, kom, grillpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Snijd het stukje wortel van de bosuitjes en het lelijke stukje groen van de bovenkant. Schaaf de courgettes in plakken van ca. 4 mm dik. Rasp de schil van de limoen en hak bieslook fijn. Trek met een zesteur sliertjes van de citroen.
  3. Prak in een kom de geitenkaas met de mascarpone, Parmezaanse kaas, bieslook en limoenrasp en sap en breng op smaak met zout en peper.
  4. Rol het deeg open en leg met het bakpapier wat eronder zit op een bakplaat. Kerf met de punt van een mesje het deeg 2 cm van de rand iets in en prik in het middendeel gaatjes.
  5. Klop het ei los in een kommetje en bestrijk het deeg ermee. Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven. Neem de bakplaat uit de oven en laat het deeg 5 minuten rusten. Druk vervolgens het middendeel van het deeg in.
  6. Verlaag de oventemperatuur naar 180/160 graden.
  7. Verhit ondertussen een grillpan gloeiend heet en grill de bosuitjes in batches om en om tot ze mooie grillstreepjes hebben en zacht zijn. Doe hetzelfde met de plakken courgette.
  8. Spreid het kaasmengsel over de plaattaart uit en verdeel de courgette, bosuitjes en citroensliertjes erover. Maal er peper en zout over.
  9. Doe terug in de oven en bak de plaattaart nog ca. 10 minuten. Strooi de laatste 2 minuten de zaden en pitten erover zodat deze nog even worden geroosterd.
  10. Neem de plaattaart uit de oven, sprenkel er een beetje olijfolie over en garneer met basilicum.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*