Plaattaart met spinazie, spek, ui en blauwe kaas

Plaattaart met spinazie, spek, ui en blauwe kaas

Als ik op vrijdag mijn weekplanning maak voor de volgende week kijk ik als eerste wat ik nog in huis heb en wat echt op moet. Maar ik ben prijsbewust en kijk dan ook altijd wat mijn vaste super voor die week in de aanbieding heeft en of ik daarvan iets wil gebruiken in mijn weekmenu. Dat is zeker niet elke week het geval maar deze week hadden ze grote zakken spinazie en daar hou ik enorm van. Echter is zo’n grote zak voor mij alleen wel wat veel dus heb ik er twee gerechten mee gepland. Te beginnen met deze plaattaart met ook nog spek, ui en blauwe kaas. Het scherpe van blauwe kaas en het zoute van spek vind ik echt heerlijk combineren met de aardse smaak van spinazie!

Plaattaart deeg

Een plaattaart kun je zowel van bladerdeeg als pizzadeeg maken maar ik vind bladerdeeg het lekkerst omdat het zo lekker luchtig en knapperig is. Omdat een hele plaattaart voor mij alleen eigenlijk teveel is, maak ik ook wel eens kleinere taartjes maar deze keer ben ik toch weer eens voor een hele gegaan en eet ik er gewoon twee dagen van. En omdat ik nu toch voor de grote versie ging, heb ik een rol koelvers bladerdeeg gekocht in plaats van de vierkante plakjes. Wel iets duurder maar makkelijk omdat het al de juiste vorm voor een plaattaart heeft en omdat er al bakpapier onder zit.

Ik heb overigens niets tegen diepvriesgroenten maar als ik spinazie in een recept verwerk, dan koop ik dat toch het liefst vers en laat het zelf slinken in de pan. Diepvriesspinazie vind ik namelijk best nog wel nat, zeker voor als je het op deeg gebruikt. En al helemaal spinazie à la crème, zoals in dit recept maar dan met roomkaas in plaats van room. Wil je wel gewoon diepvries gebruiken (wat sowieso goedkoper is), laat het dan ontdooien in een zeef zodat er zoveel mogelijk vocht weglekt. Ook verse spinazie laat ik na bereiding voor dit recept nog uitlekken omdat het anders te nat is voor het deeg. Als ik al diepvries spinazie à la crème gebruik, dan gebruik ik tijdens het verwarmen meestal nog wat maïzena en paneermeel om het wat dikker te maken.

Ingrediënten

 • 1 rol koelvers bladerdeeg
 • 250 gr verse spinazie
 • 3 el roomkaas
 • 6 plakjes gerookt ontbijtspek of bacon
 • 50 gr blauwe kaas (soort naar wens en meer mag ook)
 • 8 à 10 cherrytomaatjes
 • 1 kleine rode ui
 • 1 ei
 • Klontje boter of scheutje neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: hapjespan, zeef/vergiet, kommetje, kwastje, koekenpan

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Verhit boter of olie in een hapjespan en voeg de helft van de spinazie toe. Roerbak op matig vuur tot het wat geslonken is. Voeg de rest van de spinazie toe en roerbak wederom tot alles goed geslonken is. Voeg de roomkaas toe en laat al roerend smelten. Breng op smaak met zout en peper en laat in een zeef iets uitlekken.
 3. Leg ondertussen het deeg op de bakplaat. Kerf met de punt van een mesje het deeg 2 cm van de rand iets in en prik in het middendeel gaatjes.
 4. Klop het ei los in een kommetje en bestrijk het deeg ermee. Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
 5. Halveer ondertussen de tomaatjes en snijd de ui in dunne halve ringen.
 6. Neem de bakplaat uit de oven en laat het deeg 5 minuten rusten. Druk vervolgens het middendeel van het deeg in en verdeel spinazie, ui en tomaatjes erover en verbrokkel vervolgens de blauwe kaas erover. Doe terug in de oven en bak de plaattaart nog 10 tot 15 minuten.
 7. Heb je een grotere oven met 2 bakplaten, dan kun je het spek tegelijk op de tweede bakplaat met bakpapier meebakken. Anders het spek in een koekenpan zonder vetstof krokant bakken.
 8. Neem de plaattaart uit de oven en brokkel het spek erover.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*