Plukbrood met gebakken camembert

Plukbrood met gebakken camembert – tip voor Kerst!

Plukbrood is altijd lekker bij de borrel! Deze is echter wel wat meer werk dan een heel brood opensnijden en vullen maar zeker niet moeilijk. Met kant-en-klaar pizzadeeg maak je blaadjes gevuld met kruidenboter en gekruide tomatensaus en die vorm je rondom een camembert. Daarna schuif je het geheel in de oven. Zodra de blaadjes gaar zijn is de camembert heerlijk gesmolten om het brood in te dippen.

Plukbrood en gebakken camembert

Plukbrood in welke vorm dan ook is de laatste jaren zo enorm populair maar gek genoeg kon ik helemaal niets vinden over de herkomst. Het enige wat ik tegenkwam was monkey bread, wat ook plukbrood (pull apart bread) wordt genoemd, maar dat is zoet, sticky brood met kaneel. Echter geen wiki over hartig plukbrood. Maar goed, het doet er verder ook niet toe, het is gewoon ontzettend lekker! De camembert is een kaasje bij uitstek hiervoor. Deze witte schimmelkaas smelt goed en is door zijn ronde vorm en het houten doosje waarin de kaas meestal zit ideaal om daar een krans omheen te vormen en het doosje voorkomt dat de kaas uitloopt.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 1 camembert in houten bakje
 • 2 rollen pizzadeeg, koelvers
 • 100 gr zachte kruidenboter (recept)
 • Paar takjes verse rozemarijn
 • 250 ml gezeefde tomaten
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • ¼ tl gedroogde oregano
 • ¼ tl gedroogde basilicum
 • Bloem
 • Neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: sauspannetje, bakpapier, deegroller, 7 cm steekrondje, vershoudfolie

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Laat de kruidenboter buiten de koelkast zacht worden. Snipper het sjalotje en de knoflook heel fijn.
 2. Verhit een kleine scheutje olie in een sauspannetje en fruit de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg de gezeefde tomaten, oregano en basilicum toe en breng op smaak met zout en peper. Laat zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. Eventueel een staafmixer erin zetten.
 3. Zet het doosje met de camembert (uiteraard folie verwijderd) op het midden van een bakplaat met bakpapier.
 4. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol 1 stuk van het pizzadeeg uit tot max. 4 mm dik. Steek er met een 7 cm steekrondje zoveel mogelijk rondjes (ca. 30) uit en bestrijk deze met de zachte kruidenboter.
 5. Doe hetzelfde met de tweede rol pizzadeeg en bestrijk deze met de tomatensaus.
 6. Vouw elke rondje losjes dubbel en dan met de punten naar elkaar toe als een blaadje. Verdeel blaadjes om en om met kruidenboter en tomatensaus om de camembert, punten iets onder het doosje. Werk zo naar buiten, punten steeds iets onder de vorige laag, tot je een bloem rondom de camembert hebt. Bestrijk een stuk vershoudfolie met wat olie en dek de bloem af. Laat ca. een half uur rijzen op een warme plek.
 7. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht.
 8. Verwijder de folie van het plukbrood. Kerf de camembert een paar keer in en steek er plukjes rozemarijn in. Verdeel de rest van de rozemarijn over het plukbrood en besprenkel het geheel met wat olie.
 9. Bak het plukbrood in 35 tot 40 minuten goudbruin. Laat 5 minuten buiten de oven rusten alvorens het te serveren.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *