Plukbrood met kaas, ui en knoflookboter

Plukbrood met kaas, ui en knoflookboter

Dit plukbrood is zo heerlijk! En je hoeft er niet zelf brood voor te bakken. Gewoon een ongesneden brood kopen, insnijden en vullen met knoflookboter, mozzarella, belegen kaas en ui en dan de oven in. Hartstikke leuk om bij de borrel op tafel te zetten of ook heerlijk bij een dampende kom soep!

Herkomst van plukbrood

Gek genoeg kon ik helemaal niets vinden over de herkomst van plukbrood terwijl het zo populair is. Het enige wat ik tegenkwam was monkey bread, wat ook plukbrood (pull apart bread) wordt genoemd, maar dat is zoet, sticky brood met kaneel. Echter geen wiki over hartig plukbrood. Maar goed, het doet er verder ook niet toe. Het is gewoon ontzettend lekker en met de ingrediënten kun je eindeloos variëren. Bijvoorbeeld andere kaassoorten die goed smelten, spekjes of rauwe ham ertussen, heel fijngesneden paprika of olijven etc.

Ingrediënten

  • 1 heel rond of ovaal brood
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • 1 rode ui
  • 1 bosuitje
  • 100 gr echte boter
  • 2 flinke teentjes knoflook (meer mag ook)
  • Verse peterselie
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, steelpannetje, rasp, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Wikkel de bollen mozzarella in een paar lagen keukenpapier en laat een uurtje liggen. Zo wordt de mozzarella wat droger en is het makkelijker te raspen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Snipper de ui fijn en snijd het bosuitje in ringetjes. Snijd zoveel peterselie fijn zodat je ca. 2 eetlepels hebt.
  4. Laat de boter in een pannetje smelten. Neem van het vuur en roer knoflook uit de pers en de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Rasp de mozzarella grof. Of als dat niet lukt omdat het nog te zacht is, pluk het dan fijn.
  6. Snijd het brood om de 2 à 3 cm kruislings in maar net niet helemaal door. Druppel met een lepeltje de knoflookboter in de inkepingen en vul daarna met de ui, mozzarella en belegen kaas. Bewaar een beetje van de belegen kaas voor later.
  7. Wikkel het plukbrood in aluminiumfolie en leg 20 minuten in het midden van de oven.
  8. Verwijder de folie, strooi de rest van de belegen kaas erover, druppel de olijfolie erover en maal er eventueel nog wat zout over. Leg het brood nog ca. 5 minuten terug in de oven.
  9. Garneer het plukbrood met de bosui en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*