Poké bowl met rijst, zalm, edamame, wakame en wasabi

Poké bowl met rijst, zalm, edamame, wakame en wasabi

Toen ik dit recept bedacht en het ging uitwerken, moest ik eigenlijk even denken onder welke categorie het thuishoort. Salade? Streetfood? Vis? Voor mij komt dit toch het dichtstbij een salade omdat je het koud eet. En is het een poké bowl of toch niet? Anyway, wat het ook is, het is lekker en heel gezond! Ik heb hiervoor een gerookte zalm steak gebruikt maar als je dat niet kunt vinden dan zijn plakjes uiteraard ook prima. Edamame kon ik helaas niet zo frisgroen vers vinden maar wel in kleine blikjes van Bonduelle. Wakame had ik nog in de vriezer uit de Aziatische supermarkt. AH verkoopt dit ook als zeewiersalade maar ik weet niet of alle filialen het hebben. Verder had ik nog radijs, wortel en komkommer in huis en de wasabi heb ik gebruikt in de yoghurtdressing.

Poké bowl

We kunnen tegenwoordig niet meer om de poké bowl heen, overal schieten tentjes uit de grond waar je een kom vol gezond lekkers kan kopen. Meestal zijn ze heel Japans geïnspireerd, net als de mijne, en vandaar ook mijn twijfel. Poké is namelijk helemaal niet Japans en het is ook geen bowl. Poké is een Hawaïaans gerecht bestaande uit fijngesneden rauwe vis gemengd met condimenten. Geen kom vol met rijst, vis en allerlei extra ingrediënten die veel voorkomen in de Japanse keuken. Ik zie dat eigenlijk meer als deconstructed sushi. De Engelstalige wiki laat meer licht schijnen op de poké bowl, wat dus een moderne versie van poké is. De Japanse invloeden zijn meer ontstaan op het Amerikaanse vasteland.

Ingrediënten

  • Voor de rijst:
  • 200 gr sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • ¼ tl zout
  • Voor de dressing:
  • 4 el yoghurt
  • Sap van een limoen
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl wasabi
  • Verder nodig:
  • 2 gerookte zalm steaks
  • edamame
  • 4 radijsjes
  • 2 worteltjes
  • 1 el rijstazijn
  • ½ tl suiker + snufje zout
  • ¼ komkommer
  • 100 gr wakame
  • 1 vel nori
  • Materialen: 2 kleine kookpannen, kommetje, ondiepe schaal of tupperware bakje, schaaf, juliennesnijder, schaaltje, koekenpan

Aan de slag!

  1. Doe de rijst met 250 ml koud water in een pan en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan 10 tot 12 minuten op laag vuur zachtjes koken tot het water is geabsorbeerd. Check tussentijds. Doe een schone theedoek over de pan, het deksel er weer op en laat de rijst zo nog 10 tot 15 minuten droogstomen.
  2. Verwarm tegelijk op heel laag vuur de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje tot suiker en zout zijn opgelost. Niet in laten koken want het moet geen siroop worden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Maak ondertussen in een kommetje de dressing van de yoghurt, limoensap, sesamolie en wasabi en breng eventueel op smaak met wat zout. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  4. Schep de rijst in een ondiepe schaal of bakje en sprenkel de azijn erover. Schep voorzichtig om en laat afkoelen.
  5. Snijd de zalm in blokjes. Schaaf de radijs in dunne plakjes en snijd de wortel julienne. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaden eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  6. Meng in een schaaltje een eetlepel (rijst)azijn met een halve theelepel suiker, een snufje zout en wat warm water en schep de wortel erdoor. Zet opzij.
  7. Rooster het vel nori om en om in een droge koekenpan en snijd in 4 stukken.
  8. Verdeel de rijst over 2 grote kommen of kleine diepe borden en steek de nori aan een zijkant erin. Verdeel vervolgens zalm, edamame, wortel, radijs, komkommer en wakame over de rijst en druppel de dressing erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*