Polenta met garnalen en chorizo

Polenta met garnalen en chorizo

Eigenlijk best gek… ik ben zo dol op de Italiaanse keuken maar polenta maak ik echt nooit. Laatste keer dat ik er wat mee gedaan heb was nog ruim voor de Kitchenista tijd en dat is dan zeker 8 jaar geleden. Nou kwam ik het onlangs tegen bij online boodschappen doen en heb ik het besteld. Maar dan er ook nog iets mee doen… Dus struinde ik door de voorraadkast, koelkast en vriezer om weer eens wat dingen op te maken. Zo had ik nog wat garnalen in de vriezer en een stukje chorizo in de koelkast. Verder heb ik verschillende soorten bouillonblokjes, altijd Parmezaanse kaas in huis en ook verse kruiden in potjes. En zo is dit gerecht ontstaan!

Polenta

Polenta is van origine Noord-Italiaans en behoorde oorspronkelijk tot de cucina povera (armeluiskeuken). Het wordt gemaakt van maïsgriesmeel (in oudere tijden van grof gemalen graan) en kan op verschillende manieren bereid worden. De basis is dat het al roerend wordt gekookt, vaak in bouillon, tot een soort pap/puree. Je kan het dan zo warm eten (zoals in dit recept) maar ook op laten stijven om het vervolgens in stukken te snijden. Het is dan ook koud te eten maar ook verwerkbaar om te bakken, grillen of frituren gewenteld door een laagje maïsgries voor extra textuur. Een voorbeeld daarvan is polentafriet.

Rauwe polenta kost overigens vrij lang om te koken, 40 tot 50 minuten, en je moet blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Maar gelukkig bestaat er ook instant polenta wat weinig tijd nodig heeft. Dit is voorgekookte polenta wat daarna weer gedroogd is. En ook wat ik heb gebruikt van het merk De Checco. De smaak van polenta is heel neutraal en leent zich daarom ook heel goed om te combineren met andere smaken. Ook goed om te weten: het product op zich is glutenvrij. Voor de bouillon(blokjes) uiteraard wel checken of het geen sporen van gluten bevat en dat geldt ook voor de chorizo (al is dat bij chorizo doorgaans niet zo).

Ingrediënten

  • 100 gr instant polenta
  • 600 ml bouillon, soort naar wens
  • 200 gr grote rauwe garnalen
  • 100 gr chorizo aan één stuk
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verse basilicum of peterselie
  • 1 tl neutrale olijfolie
  • Witte peper
  • Materialen: ruime kookpan, koekenpan, garde, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Voor je begint: als je ongepelde garnalen hebt, die dan eerst pellen. Staartje mag je eventueel wel laten zitten.
  2. Breng de bouillon zachtjes aan de kook.
  3. Ondertussen van de chorizo het velletje verwijderen en in dunne plakjes snijden. Knoflook fijnhakken en basilicum in reepjes snijden of peterselie grof hakken.
  4. Verhit in een koekenpan de olie en bak de chorizo enkele minuten tot er vet uit vrijkomt. Voeg de garnalen en knoflook toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de garnalen roze zijn. Neem de pan van het vuur en houd warm onder aluminiumfolie.
  5. Zodra de bouillon kookt met een garde de polenta erdoor kloppen voor ca. een minuut. Neem de pan van het vuur en klop de boter en Parmezaan erdoor, ook weer ca. een minuut. Breng op smaak met peper. Extra zout heb je in principe niet nodig omdat de Parmezaan al hartig is en bouillon (van blokjes) ook zout bevat.
  6. Verdeel de polenta over borden, daarop de garnalen en chorizo en garneer met basilicum of peterselie.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*