Pommes duchesse

Pommes duchesse

Deze klassieker uit de Franse keuken vind ik er altijd zo gezellig uitzien op een bord! Ik maak pommes duchesse echter nooit enkel voor mezelf, maar alleen wanneer ik gasten heb. Het is namelijk best wel wat werk en je moet er zeker een uur voor rekenen voordat ze klaar zijn. Dit recept is een basis waar je uiteraard andere ingrediënten aan kunt toevoegen. Bijvoorbeeld geraspte kaas, groene kruiden, komijn, wat jij lekker vindt. Zolang het maar niet grof is en je het goed door de puree kunt verwerken.

Ingrediënten

 • 1 kg bloemige aardappels, bijv. bintjes
 • 5 eidooiers
 • 70 gr boter, gesmolten
 • Snufje nootmuskaat
 • Zout en versgemalen peper
 • Materialen: kookpan, pureeknijper of passe-vite (eventueel fijne zeef), kom, spuitzak met groot kartelmondje, bakpapier

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water in ca. 20-25 minuten goed gaar. Giet af en laat ze even uitdampen.
 2. Pureer de aardappels met een pureeknijper of de passe-vite boven een kom. Eventueel kun je ze ook met een spatel door een fijne zeef roeren, maar dat is wel behoorlijk wat werk. Gebruik liever geen stamper, want de puree wordt dan doorgaans niet fijn genoeg en klontjes blokkeren dan het spuitmondje van de spuitzak.
 3. Roer de gesmolten boter en de eidooiers door de puree en breng het gehaal op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Doe de puree in de spuitzak en spuit mooie toefjes op de bakplaat. Houd qua doorsnede ca. 4 à 5 cm aan.
 6. Bak de pommes duchesse in het midden van de oven 10 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
 7. Als je ze nog even warm wilt houden, doe dan de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje zodat ook nog wat warmte kan ontsnappen en de toefjes niet te donker worden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*