
Pompoen met worstjes, rode ui en jus traybake
Elke week maak ik op woensdag een maaltijdplanning voor de week daarop. Maar dan komt het ook wel eens voor dat ik van de planning afwijk omdat ik bijvoorbeeld echt geen zin heb in iets wat ik heb gepland of omdat mijn agenda anderzijds is omgegooid. Zo wilde ik laatst iets met pompoen maken en die had ik dan ook al gekocht (een flespompoen). Maar de planning werd omgegooid en bleef hij dus liggen. Gelukkig blijven onaangebroken pompoenen koud bewaard wel even goed dus heb ik deze nu verwerkt in een traybake met worstjes, rode ui en jus. Lekker met aardappelpuree.
Weetjes over pompoen
Wist je dat pompoen tot dezelfde familie van komkommer en courgette hoort? Het zijn eigenlijk geen groenten maar vruchten want ze groeien uit een bloem. Net als die van courgette, kunnen pompoenbloemen ook worden gebruikt om te eten. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus pompoenen verbouwd. En in de 16e eeuw werden ze voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Kalebas is een verzamelnaam voor een groot aantal aan elkaar verwante gewassen, zoals pompoen, flespompoen, fleskalebas en courgette. Echter zijn pompoenen onder de naam kalebas bij ons bekend als niet eetbare pompoenen, het soort die we in de herfst binnen en buiten als sier gebruiken, zoals met Halloween.
Tip: Als je iets met verse pompoen maakt, gooi de pitten dan niet weg! Je kunt ze namelijk heerlijk roosteren en gebruiken om bijvoorbeeld een salade mee te garneren, in een noten- en zadenmix voor je ontbijt, in versgebakken brood of met wat extra toevoegingen als gezonde snack, zoals hier beschreven.
Ingrediënten
- 1 (fles)pompoen
- 4-8 verse worstjes
- 2 rode uien
- 2 tl karwijzaad
- 2 el neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Voor de jus:
- 100 gr boter
- 1 runderbouillonblokje
- 100 ml heet water
- 2 tl maïzena
- Materialen: bakblik/braadslede, koekenpan
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht.
- Schil de pompoen, snijd doormidden en verwijder de zaden (zie tip bovenaan). Snijd in vingerdikke halve ringen/plakken. Snijd de uien in kwarten.
- Schud de pompoenstukken met de ui, worstjes, karwijzaad en peper en zout in een bakblik/braadslede om met de olie en zet ca. 20 minuten in de oven tot de worstjes bruin zijn en de pompoen zacht is.
- Laat de boter in een koekenpan bruin worden. Verkruimel het bouillonblokje erbij en roer door. Voeg heet water toe en laat zachtjes koken tot het bouillonblokje volledig gesmolten is. Maak van de maïzena een papje met een scheut koud water en roer beetje bij beetje door de jus tot het de gewenste dikte heeft.
- Neem de traybake uit de oven en giet de jus bij de pompoen en de worstjes. Schraap voorzichtig met een houten lepel eventuele aanbaksels op de bodem los. Zet het bakblik nog even terug in de oven tot de jus bubbelt.