Pompoensoep met spekjes

Pompoensoep met spekjes

Het is er echt het weer voor: deze heerlijk stevig pompoensoep met spekjes! Hoewel pompoen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar is, hoort het wat mij betreft echt bij de herfst en de winter. De pompoen schillen en snijden is even wat werk, maar in deze tijd van het jaar kun je in sommige supermarkten ook pompoenblokjes in de koeling vinden en de Appie heeft zelf pompoenblokjes in de diepvries. Als je zelf pompoen schoonmaakt, bewaar dan de pitten. Die kun je namelijk lekker roosteren!

Ingrediënten

  • 750 gr pompoen, geschild en in kleine blokjes
  • 250 gr spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 380 ml (pot) runderfond
  • 4 el neutrale olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: pompoenpitten ter garnering
  • Hulmiddelen: koekenpan, grote pan, staafmixer

Aan de slag!

  1. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de uien ca. 5 minuten op matig vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de knoflook en de Provençaalse kruiden toe en fruit nog een minuut mee.
  3. Voeg de pompoen toe en bak 5 minuten al omscheppend mee.
  4. Voeg de runderfond en 650 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 15 tot 20 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken.
  5. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep de soep in borden of kommen en verdeel de spekjes erover. Garneer eventueel met de pompoenpitten.

Voor een vegetarische variant laat je de spekjes weg en vervang je de runderfond voor groentebouillon.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*