Popcorn met knoflook, chilipeper en tijm

Popcorn met knoflook, chilipeper en tijm

Struinend door de voorraad, koelkast en vriezer om te kijken wat ik kon gebruiken in een nieuwe weekplanning, kwam ik nog een aangebroken zakje popcorn maïs tegen. Ik heb zo van die periodes dat ik iets regelmatig maak en het dan weer uit mijn systeem verdwijnt. Zo ook met popcorn. Vorig jaar had ik een periode dat ik vaak kaaspopcorn maakte, of soms ook met alleen boter en zout. Met dit restje maïs wilde ik weer iets anders en dat werd met knoflook, chilipeper en tijm.

Popcorn

Niet elke maïssoort is geschikt voor het maken van popcorn. Voor dit doel zijn bepaalde maïssoorten speciaal veredeld. Het is echter makkelijk verkrijgbaar; je vindt popcorn maïs in elke supermarkt, meestal in het schap bij chips en zoutjes. De naam popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs). Popcorn blijkt ook al duizenden jaren oud te zijn. Zo zouden gepofte maïskorrels in een grot van 5000 jaar geleden in New Mexico zijn ontdekt, gemaakt door indianen. In Peru zijn zelfs 6700 jaar oude pofmaïsresten aangetroffen. Meer over popcorn lees je hier.

Ingrediënten

 • 100 gr popcorn maïs
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl chilipeper, bij voorkeur grof
 • Verse tijm
 • 3 el zonnebloemolie
 • 1 el boter
 • ½ tl zout
 • Materialen: steelpannetje, grote kookpan of braadpan

Aan de slag!

 1. Ris tijm van de takjes tot je ca. 2 eetlepels hebt. Plet de knoflook en halveer ze in de lengte.
 2. Verhit 2 eetlepels olie en de boter in een steelpannetje en fruit de knoflook, chilipeper en tijm 2 tot 3 minuten. Doe het vuur uit en laat minstens 30 minuten trekken.
 3. Verhit de rest van de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de maïs toe en doe het deksel op de pan. Heb geduld, je hoort vanzelf dat de maïs gaat poffen. Zodra je bijna niets meer hoort poppen, draai dan het vuur uit.
 4. Neem de knoflook uit de olie en gooi weg. Schud de popcorn om met de olie en zout.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*