Poutine – friet met kaas en dikke jus

Poutine – friet met kaas en dikke jus

Ik sta niet voor de gevolgen in als je een keer poutine hebt gegeten! Waarschijnlijk wil je dit dan vaker, tenzij je niet van friet, niet van kaas en niet van jus houdt… Poutine is een fastfoodgerecht uit Canada en is een soort patatje oorlog maar dan met dikke jus in plaats van pindasaus en kaas in plaats van uitjes. De kaas die wordt gebruikt is heel jong een noemen ze cheese curds. Dit is kaaswrongel, dus eigenlijk nog een voorstadium van kaas. Die stukjes zouden ook ‘piepen’ als je erop bijt omdat het een beetje rubberachtig is. Hier kun je dit helaas niet vinden. Je zou misschien denken aan cottage cheese, maar dat is het ook niet helemaal. Cottage cheese is veel kleiner van vorm dan de curds die voor poutine worden gebruikt en ik vind cottage cheese ook wat te nattig. Ik vermoed dat de curds net weer een stapje verder in het proces van kaas maken zijn. Heb je een kaasboerderij in de buurt, dan kan je natuurlijk altijd eens vragen of ze misschien curds kunnen leveren. Om toch met de kaas een beetje in de buurt te komen, wordt aanbevolen om heel jonge kaas te gebruiken. Ik heb nu gekozen voor een jonge cheddar, die nog heel lichtgeel van kleur is maar wel lekker veel smaak heeft.

De oorsprong van poutine

Poutine wordt in heel Canada gegeten maar geniet vooral grote populariteit in Quebec, waar het wordt gezien als het nationale gerecht. Het gerecht vindt zijn oorsprong op het platteland van Quebec in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Meerdere plaatsen in Quebec claimen de geboortegrond van poutine te zijn, waaronder Drummondville, Saint-Jean-sur-Richelieu en Victoriaville. Een vaak aangehaald verhaal is dat ene Fernand Lachance uit Warwick claimt dat poutine in 1957 is ontstaan toen een klant friet met blokjes kaas bestelde en vroeg om die samen in een zakje te doen. Lachance zou toen zoiets gezegd hebben als: “dat wordt het een verdomd zootje” (ça va faire une maudite poutine). Vandaar de naam. De jus zou later in 1962 zijn toegevoegd om de friet langer warm te houden.

Ingrediënten

 • 8 grote kruimige aardappels
 • 200 gr jonge cheddar
 • 1 pot runderfond
 • 50 gr zachte roomboter
 • 50 gr bloem
 • Frituurolie
 • Zout
 • Materialen: frituurpan, pannetje, garde

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd ze iets dikker dan gewone friet. Spoel af en laat drogen op een schone theedoek of keukenpapier. Pluk de kaas in kleine stukjes.
 2. Meng de boter heel goed met de bloem en draai er kleine balletjes van, ongeveer ter grootte van soepballetjes. Leg ze op een bord en laat opstijven in de koelkast. Een mengsel van gelijke delen bloem en boter heet beurre manié.
 3. Verhit de olie in de frituurpan op 150 graden. Bak de friet in 2 à 3 porties 4 tot 5 minuten. Het is niet de bedoeling dat ze al knapperig worden, enkel goudgeel. Laat volledig afkoelen.
 4. Je moet nu twee dingen tegelijk gaan doen. De friet afbakken en de jus maken. Verhit de frituurpan nu op 180 graden en ga gelijk aan de slag met de jus.
 5. Verwarm in een pannetje de runderfond met water (1x de pot van de fond) en breng aan de kook. Laat inkoken tot het weer wat dikker is. Proef tussendoor of het niet te zout is (runderfond bevat doorgaans zout). Anders extra water toevoegen en weer even laten inkoken. Verlaag het vuur en voeg al roerend met een garde balletje voor balletje de beurre manié toe tot de jus lekker dik is. Breng eventueel op smaak met peper. Houd warm maar laat niet meer koken! (Is de jus nog niet dik genoeg, dan met een maïzenapapje dikker maken).
 6. Ondertussen bak je ook de friet in 2 à 3 porties af tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schud om met wat zout.
 7. Verdeel de friet over borden of schaaltjes, schep de jus erover en verdeel de kaas erover.

Probeer ook eens:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*