Prei stamppot met knoflook, pesto en kaas

Prei stamppot met knoflook, pesto en kaas

Dit is echt de laatste keer stamppot dit winterseizoen. Alhoewel, winter… op het moment van dit schrijven is het 18 graden buiten en heb ik eigenlijk helemaal geen zin in stamppot. Ben al niet zo’n enorme stamppot fan, maar goed, ik had de boodschappen hiervoor al in huis dus toch maar gemaakt. Al zijn er natuurlijk ook voorjaar en zomerse stamppotjes. Deze met prei, knoflook, pesto en kaas is eigenlijk ook wel al voorjaarsachtig.

Prei en kaas in deze stamppot

Drie preien lijkt misschien wat veel maar voor deze stamppot heb ik het stugge groene deel van de prei niet gebruikt. Ik gooi dat echter nooit weg maar bewaar het in de vriezer. Je kunt dit namelijk nog prima gebruiken voor het trekken van bouillon. Zo bewaar ik bijvoorbeeld ook altijd stugge steeltjes van peterselie en de witte onderkanten van bleekselderij in de vriezer voor bouillon. Welke kaas je in de stamppot gebruikt maakt niet echt uit. Doe gewoon wat jij lekker vindt of kijk wat je nog in huis hebt. Ik had nog een stukje Provolone piccante in huis, een halfharde Italiaanse kaas.

Ingredi├źnten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 3 preien
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 el pesto (recept)
  • 200 gr kaas naar wens, heel stukje
  • 200 ml (kook)room
  • 50 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, hapjespan, pureestamper

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Snipper de knoflook. Snijd het stugge groene deel van de prei (zie tip boven). Halveer prei in de lengte, spoel het zand eruit en snijd in dunne halve ringen.
  2. Kook de aardappels in ca. 20 minuten in gezouten water gaar.
  3. Laat ondertussen de boter smelten in een hapjespan en fruit de knoflook 30 seconden. Voeg de prei toe en roerbak tot het iets geslonken is. Roer de room en pesto erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen tot het geheel iets is ingedikt.
  4. Snijd ondertussen de kaas in piepkleine blokjes
  5. Giet de aardappels af en stamp ze naar wens grof of fijn. Schep het preimengsel en de kaas erdoor. Serveer de stamppot met een proteïne (vlees, vis, kip of vleesvervanger) naar wens.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*