Prosciutto kip gevuld met spinazie en mozzarella

Prosciutto kip gevuld met spinazie en mozzarella

Wie mij volgt, weet dat ik dol ben op kip en komt het doorgaans wel minstens eens per week op mijn menu. Echter al een aantal weken niet. En dat is meer omdat ik ook al een aantal weken niet zo uitgebreid kook omdat ik door een gebroken knie op krukken loop en daardoor niet lang aan de stoof kan staan. Ik heb mezelf vooral met simpel te bereiden gerechten gevoed en kip kwam daar tot nu niet in voor. Ik begon het dan ook echt te missen en daar moest verandering in komen! Dit recept van kipfilet gevuld met onder andere spinazie en mozzarella en omwikkeld met prosciutto vraagt wel wat voorwerk maar gaat daarna de oven in zodat je er niet al teveel omkijken naar hebt.

Gevulde kip omwikkeld met prosciutto: involtini di pollo

Involtini di pollo is Italiaans voor kiprolletjes. Involtino, het enkelvoud, betekent letterlijk rollade. Maar in Italië is dat doorgaans niet zoals wij standaard rollade uit de supermarkt of van de slager kennen; een stuk samengebonden mager vlees wat we een tijdje in de braadpan of oven garen. De Italianen rollen zelf het vlees op met een vulling en dan vaak in kleinere eenpersoonsporties, zoals in dit recept. Een echte klassieker als het gaat om kiprolletjes is met verse salie en prosciutto. Maar dat heb ik al zo vaak gemaakt dat ik weer eens voor een andere vulling ben gegaan. Eerder deed ik dat al met een vulling van mozzarella, pesto en zongedroogde tomaatjes en nu dus deze met mozzarella, spinazie, porcini ui en knoflook.

Prosciutto is trouwens de Italiaanse naam voor ham; in dit geval prosciutto crudo, wat rauwe ham is. In ons land wordt ook meestal rauwe ham bedoeld als de term prosciutto in een recept is vermeld. Parmaham is bijvoorbeeld ook een prosciutto crudo. Alleen is deze duurder omdat het enkel in de regio Parma mag worden gemaakt onder strenge voorwaarden (net als Parmezaanse kaas). Voor dit recept geldt dat je ook prima een andere rauwe hamsoort kan gebruiken.

Tot slot de gedroogde porcini, dit had ik nog in huis en heb het toegevoegd als extra smaakmaker in de vulling. Porcini is de Italiaanse naam voor eekhoorntjesbrood. Vers kom je dit niet zo snel tegen maar de gedroogde vorm is in veel supermarken gewoon verkrijgbaar van het merk Castellino. Ik heb het even voor je opgezocht, maar zoek bij online boodschappen doen dan op eekhoorntjesbrood in plaats van porcini. Met porcini als zoekterm had ik bij zowel Jumbo, AH en Picnic geen resultaat terwijl met eekhoorntjesbrood wel. Je kan dit overigens ook gewoon weglaten of vervangen door een andere gedroogde paddenstoelensoort. Of eventueel verse maar gebruik dan niet teveel.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 100 gr (baby) spinazie
  • 1 bol mozzarella
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 kleine ui of 2 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 40 gr gedroogde porcini
  • 8 plakjes prosciutto
  • 3 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kommetje, hapjespan of koekenpan, kom, prikkertjes, bakblik of bakpapier, optioneel: vleesthermometer

Aan de slag!

  1. Doe de porcini in een kommetje en giet er kokend water over tot ze net onder staan. Laat een kwartiertje staan.
  2. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Giet de porcini af, knijp zoveel mogelijk vocht eruit en hak ze grof.
  3. Verhit de olie in een hapjespan of koekenpan en fruit de ui ca. 5 minuten. Voeg de porcini en knoflook toe en bak even mee. Doe dan de spinazie erbij en bak al omscheppend tot alles geslonken is en al het vocht verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Doe over in een kom en laat afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed eventueel een bakplaat met bakpapier als je geen bakblik hebt.
  5. Snijd de kipfilets overdwars open maar nog net niet helemaal door. Sla ze platter.
  6. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en meng samen met de Parmezaan door de spinazie.
  7. Vul de kip met het spinaziemengsel, rol ze dicht en omwikkel elke filet stevig met 2 plakjes prosciutto. Zet vast met een prikkertje.
  8. Bak de kip 20 tot 25 minuten tot de prosciutto krokant en de kip gaar is. Wil je zeker zijn van de gaarheid, gebruik dan een vleesthermometer. De kerntemperatuur moet rond de 70-72 graden zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*