Pulled pork uit de oven

Pulled pork uit de oven

Wel eens van pulled pork gehoord? Het was bij ons, onder het grote publiek, tot nog niet zo heel lang geleden amper bekend. Dit gerecht van varkensvlees is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en verovert nu ook langzaam ons land. Pulled pork is een bereidingsmethode van taaiere stukken varkensvlees, zoals varkensnek of -schouder. Door het vlees lang en op lage temperatuur te laten garen, wordt het lekker mals en kan het net als suddervlees in draadjes uit elkaar getrokken worden. De Amerikanen doen dit vaak via een rookmethode op een gesloten barbecue, maar het kan ook prima in de oven of met een slowcooker. Hoewel het gebruik van barbecues als een Weber of Big Green Egg ook steeds populairder in de winter wordt, vind ik de oven toch fijner. Ik heb echt geen zin om steeds in de kou naar buiten te gaan om te checken of de barbecue nog wel warm genoeg is en het hout nog rookt. Bovendien remt de buitenkou het proces toch echt wel wat af. De oven levert tenminste een constante temperatuur en je hebt er weinig omkijken naar.

De Amerikanen eten pulled pork vaak op een zacht (hamburger)broodje met coleslaw en barbecuesaus. Maar je kunt er uiteraard mee doen wat je zelf lekker vindt. In een wrap of taco, als koud broodbeleg, gewoon als onderdeel van een hoofdmaaltijd met groenten en gebakken aardappeltjes, whatever you like! Ik heb het bijvoorbeeld pas geleden nog gegeten als onderdeel van bánh mì, een Vietnamese sandwich.

Het onderstaande recept is een flinke hoeveelheid. Maar geloof me, het is de moeite waard. Zeker omdat het zo veel tijd kost om het vlees te laten garen. Dat kun je echt beter doen met een groter stuk vlees voor de malsheid en sappigheid. Met kleinere porties van bijvoorbeeld 500 gram bereik je niet helemaal hetzelfde effect. De kans is dan aanwezig dat het vlees droger wordt (tenzij je natuurlijk een echt vleesmaster bent). En eenmaal goed gegaard, kun je het prima een aantal dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren en lekker op je boterham doen.

Ingrediënten

 • 2,5 kg procureur (varkensnek)
 • 3 el gerookt paprikapoeder
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 el mosterdpoeder
 • ½ el chilipoeder
 • 1 el bruine suiker
 • 3 el zout
 • 200 ml barbecuesaus (recept)
 • Benodigdheden: kom, plastic zak, braadslede, aluminiumfolie, vleesthermometer, platte schaal

Aan de slag!

 1. Meng in een kom de specerijen met de suiker en het zout en wrijf het vlees flink met de mix in. Doe het vlees in een plastic zak en laat een avond/nacht (ca. 12 uur) marineren in de koelkast.
 2. Haal het vlees minstens een uur voordat je het in de oven zet uit de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 4. Doe het vlees in een braadslede en giet de barbecuesaus erover. Dek het losjes af met aluminiumfolie en steek door de folie heen een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees.
 5. Laat het vlees ca. 6 uur in het midden van de oven garen. De kerntemperatuur moet uiteindelijk rond de 75 graden zijn. Afhankelijk van je oven kan het korter of langer duren.
 6. Wil je een licht krokant korstje op het vlees, verwijder dan ca. 40 minuten voor de eindtijd de folie.
 7. Neem het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten op een grote platte schaal.
 8. Trek het vlees met 2 vorken in stukjes/draadjes uit elkaar.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*