
Quiche lorraine met kaas, prei en ui
Het is heel lang geleden dat ik dit voor het laatst heb gemaakt, maar het zat pas geleden ineens weer in mijn hoofd en dan gaat het er niet meer uit voordat het gemaakt is 😉 Een klassieke quiche lorraine bevat altijd spekjes maar is zonder kaas en ui. Met ui is het een quiche alsacienne en kaas wordt tegenwoordig veelal toegevoegd. Maar laat ik nou heel erg van spekjes, kaas én ui houden! Mijn quiche Lorraine is dan ook met alle drie en ik heb ook nog prei toegevoegd zodat de quiche ook nog groente bevat.
Deeg voor de quiche Lorraine
Het deeg voor de quiche kun je zelf maken (300 gram bloem, 150 gram boter, 1 ei, snufje zout en 2-3 eetlepels koud water), maar ik ga hierbij voor gemak door kant-en-klaar deeg voor hartige taart van Tante Fanny te gebruiken. Dat deeg heeft al een ronde vorm dus kan lekker makkelijk zo in de taartvorm gelegd. Scheel werk en tijd!
Ingrediënten
- 1 rol gekoeld deeg voor hartige taart
- 250 gr spekreepjes
- 1 grote ui
- 1 grote of 2 kleine preien
- 100 gr geraspte emmentaler of gruyère (of half-half)
- Groot bekertje crème fraîche
- 4 medium eieren
- Snufje nootmuskaat
- Bieslook of peterselie
- Boter
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Optioneel: cayennepeper
- Materialen: taart/quichevorm van 25 cm, rasp
Aan de slag!
- Verwam de oven voor op 180 graden.
- Snipper de ui en snijd de prei heel fijn. Als je geen geraspte maar een stuk kaas hebt, rasp deze dan grof.
- Vet de taartvorm in met boter en bekleed met het deeg. Zorg dat de rand rondom even hoog is.
- Klop in een kom de eieren met de crème fraîche los. Schep de spekjes, prei, ui en kaas erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Als je van een beetje pit houdt, voeg dan ook wat cayennepeper toe.
- Schenk het mengsel in de taartvorm.
- Bak de quiche in het midden van de oven in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de quiche uit de oven en laat een beetje afkoelen. Garneer met wat gehakte bieslook of peterselie. Snijd de quiche in 6 of 8 punten.
Meer hartige taart recepten: