Quinoa burger

Quinoa burger

Quinoa… een zogenaamde superfood. Die hele superfood hype gaat heel bewust aan mij voorbij. Ik vind het gewoon pure marketing om betrekkelijk goedkope producten voor veel geld aan de man te krijgen onder het mom van dat je echt beter leeft als je dagelijks superfoods tot je neemt. Chiazaad? Het is gewoon vogelvoer. In de dierenspeciaalzaak en stuk goedkoper verkrijgbaar dan in de supermarkt of biowinkel. Tarwegrasshots? Werkelijk niet weg te hakken! De geclaimde gezondheidseffecten van de zogenaamde superfoods zijn bovendien over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Laten we gewoon eerlijk zijn… verse groenten en fruit zijn toch al superfoods op zichzelf?

Maar goed, dat gezegd hebbende moet ik toch ook toegeven dat ik nieuwsgierig was naar quinoa. Ineens was het daar en volgens velen moest je dit zaad (yep, zaad, het is namelijk geen graansoort) toch echt aan je voedingspatroon toevoegen. Dus heb ik het eens gekookt als aardappelvervanger. En ik vond het niet te eten, bitter en verder smakeloos. Feit is dat je gewoon andere ingrediënten nodig hebt om het lekker te maken. Daarom liet ik me niet gelijk uit het veld slaan en heb ik er een tijdje terug nog eens een poging tegenaan gegooid in de vorm van een quinoa burger als vleesvervanger bij een eenvoudige salade en geplette aardappels. Het resultaat is gelukkig het vermelden waard, al denk ik niet dat ik dit vaker ga maken. Hooguit als ik eens iemand die vegetarisch is te gast heb.

Ingrediënten

 • 185 gr gekookte quinoa, uitgelekt
 • 1 bol mozzarella, in kleine stukjes
 • 6 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 3 el bloem
 • 2 el bosui, fijngehakt
 • ½ tl knoflookpoeder
 • 2 el olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: kom, koekenpan

Aan de slag!

 1. Meng alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom goed door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
 2. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het mengsel. Vallen ze uit elkaar, dan zijn ze te nat. Voeg dan nog wat extra bloem toe.
 3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de quinoa burgers 2 tot 3 minuten per kant. Ze moeten goudbruin van kleur zijn. Als dat niet het geval is, bak dan een minuut per kant langer.
 4. Laat ze even uitlekken op keukenpapier alvorens ze te serveren.

Tip: kook de quinoa voor extra smaak in bouillon naar keuze in plaats van water met zout. Ik heb het in kippenbouillon gekookt. Maar als je het echt vega wilt houden, gebruik dan groente- of tuinkruidenbouillon.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*