Rabarber plaattaart met frangipane

Rabarber plaattaart met frangipane

Rabarber, ik kan met niet heugen wanneer ik dat voor het laatst heb gegeten. Wat ik nog wel weet is dat ik het lekker vond en aangezien het nog net te krijgen is, wilde ik er nog iets mee doen dit seizoen. En dat werd heel simpel een rabarber plaattaart met frangipane. Omdat ik geen bakprinses ben, moest het niet al te moeilijk maar aan een plaattaart van bladerdeeg valt weinig te verpesten! Tenminste… ik kreeg het nog voor elkaar dat er hier en daar wat donkere randjes zijn 😂 Let er dus goed op want het is de frangipane langs de randen wat snel verbrandt!

Rabarber en frangipane

Van Nederlandse bodem is rabarber van oktober tot en met juli verkrijgbaar. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. April tot en met juli is dan ook echt het rabarberseizoen en zie je het overal in de supermarkten liggen. Rabarber wordt ook wel in de winter (oktober tot april) binnen geteeld maar dit wordt dan geforceerde teelt genoemd. Deze rabarber is zachter en zoeter van smaak en heeft een prachtige, dieprode kleur.

Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. Het heeft wat weg van amandelspijs. In dit geval gaat de frangipane op het bladerdeeg met daarop de rabarber waarna het geheel wordt gebakken. Waar de naam frangipane precies vandaan komt, is niet bekend. Echter bestaat deze vulling al wel heel lang, want de vulling komt al in recepten voor die rond 1600 zijn gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 rol koelvers bladerdeeg
 • 3 à 4 stengels rabarber
 • Voor de frangipane:
 • 100 gr amandelmeel
 • 30 gr bloem
 • 100 gr zachte boter
 • 100 gr fijne suiker + extra
 • ½ tl amandelextract
 • 2 eieren + 1 ei om te bestrijken
 • Materialen: kommetje, hand- of standmixer, kom, kwastje

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200  hete lucht. Rol het deeg uit op een bakplaat. Breek 2 eieren in een kommetje.
 2. Klop de zachte boter los op hoge stand met een hand- of standmixer.
 3. Voeg de eieren en de helft van de suiker toe en blijf ondertussen flink doorkloppen.
 4. Klop de rest van de suiker, amandelmeel, bloem en amandelextract op een lage stand erdoor.
 5. Smeer de frangipane uit over het deeg en laat daarbij de randen een beetje vrij.
 6. Snijd de rabarber in de lengte doormidden. Snijd de stengels daarna op lengte zodat ze precies op het deeg passen. Leg de rabarber op de frangipane.
 7. Klop het derde ei los en bestrijk de randen van het deeg daarmee.
 8. Bestrooi het geheel met wat suiker een bak de plaattaart 20 tot 25 min goudbruin.
 9. Laat minstens 10 minuten afkoelen alvorens de plaattaart aan te snijden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*