Ragout met mosselen in zelfgemaakte pasteitjes

Ragout met mosselen in zelfgemaakte pasteitjes

Yes, de mosselen zijn er weer! Mijn favoriete mosselrecept is met room en knoflook en meestal maak ik dat dan ook als eerste. Met wat er overblijft doe ik dan meestal weer iets nieuws. Ze worden doorgaans verkocht in bakken van twee kilo en voor mij alleen is dat teveel om in één keer op te eten. Echter dit seizoen ben ik eens niet met mijn vertrouwende recept begonnen maar met iets nieuws: ragout met mosselen in zelfgemaakte pasteitjes.

Overigens had ik nu ook weer teveel (omdat ik maar de helft van dit recept maakte) maar de rest doe ik dan de volgende dag bakken of gratineren. Ook lekker is spaghetti met mosselen, prei, wortel, room en kerrie.

Zelf pasteitjes maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk en heel leuk om te doen. Bovendien kun je ze dan wat groter maken want die uit de supermarkt vind ik eigenlijk gewoon te klein. Daar krijg je hooguit twee lepels ragout in.

Nog een tip: Ik gebruikte hiervoor fijne soepgroenten. De samenstelling is hetzelfde als mosselgroenten maar veel fijner gesneden. Het hoeft niet maar ik heb de helft van de gestoofde groenten ook meegenomen in de ragout en dan is het prettiger als ze wat fijner gesneden zijn in plaats van grove stukken.

Niet per se een ‘R’ in de maand voor mosselen!

Vroeger beweerde men dat mosselen enkel gegeten konden worden in de maanden met een ‘r’ erin. Het seizoen begon dan in september en liep tot en met april het jaar daarop. Maar het mosselseizoen loopt werkelijk van half juli tot en met half april het jaar daarop. In de overige maanden zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar dan zijn ze of diepgevroren geweest of geïmporteerd.

Ingrediënten

 • 2 kilo mosselen
 • 1 zak mossel- of soepgroenten
 • 250 ml droge witte wijn
 • 250 ml room
 • 75 gr boter
 • 75 gr bloem
 • Bakje dille
 • 1 tl viskruiden
 • Versgemalen zwarte peper
 • 4 pasteitjes (recept)
 • Materialen: grote kookpan, kom, zeef, braadpan

Aan de slag!

 1. Als je zelf de pasteitjes maakt, begin hier dan eerst mee volgens recept.
 2. Spoel de mosselen onder koud stromend water. Die open blijven staan en na een flink harde tik op het aanrecht niet sluiten, plus mosselen die kapot zijn weggooien.
 3. Smelt 15 gram van de boter in een grote pan en fruit de groenten ca. 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur hoger en voeg de wijn en mosselen toe. Doe het deksel op de pan en kook ca. 5 minuten tot ze allemaal open staan. Tussendoor een paar keer omschudden. Giet af maar vang het kookvocht door een zeef op in een kom. Laat de mosselen afkoelen en haal ze daarna uit de schelp. Gooi mosselen die niet geopend of kapot zijn weg.
 4. Hak tijdens het koken van de mosselen de dille fijn. Houd een paar plukjes achter ter garnering.
 5. Smelt op laag vuur de rest van de boter in een braadpan zonder bruin te laten kleuren. Voeg de bloem toe en laat al roerend met een garde enkele minuten garen. Voeg 500 ml van het mossel kookvocht en de room toe aan de roux en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes koken tot een gebonden saus en blijf tussendoor goed roeren.
 6. Verwarm ondertussen de zelfgemaakte of kant-en-klare pasteitjes in de oven.
 7. Voeg de mosselen (houd wat apart ter garnering) en de dille toe aan de ragout en breng op smaak met met de viskruiden en peper.
 8. Serveer de ragout in de pasteitjes, garneer met wat mosselen en dille en leg het ‘dakje’ van de pasteitjes erop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*