Ramen met kip, paksoi, spinazie en shiitake

Ramen met kip, paksoi, spinazie en shiitake

Ik heb al twee recepten voor ramen (Japanse noedelsoep) maar de eerste is met allerlei ingrediënten waarvoor je echt naar een Aziatische supermarkt moet, en de tweede lijkt op deze maar is iets uitgebreider en bewerkelijker. Deze versie met kip, paksoi, spinazie en shiitake is klaar in een half uur en alles wat je nodig hebt vind je gewoon in de supermarkt.

Ramen

Met ramen kun je alle kanten op, er bestaan geen vaste recepten. Je kunt zelfs twee smaken bouillon combineren! Een enkel vast feit is dat de soep umami (hartig) moet zijn. Ik heb dan ook twee smaken bouillon gecombineerd: kippenbouillon en dashi. Dashi is een bouillon op basis van kombu (een zeewiersoort) en bonitovlokken (een tonijnsoort). Dashi zorgt echt voor de umami smaak. Dit vind je overigens niet in de supermarkt helaas, maar je kunt het gewoon vervangen door een extra kippenbouillonblokje en nog wat sojasaus toevoegen voor de umami smaak. De noedelsoort in ramen is udon, wat platte noedels zijn. In veel supermarkten is dit te koop van bijvoorbeeld Saitaku of Go-Tan. Kun je het niet vinden, neem dan gewoon een andere noedelsoort. Je zou zelfs pakjes instant noedels (zonder de zakjes poeder) kunnen gebruiken. Die hoef je alleen maar even te laten weken in heet water. Instant noedels zijn overigens een Japanse uitvinding.

Ingrediënten

  • 200 gr udon noedels
  • 2 kipdijfilets
  • 2 baby paksoi
  • Bakje shiitake
  • 2 handjes baby spinazie
  • 2 eieren
  • 1 zakje dashi poeder
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1 vel nori
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • ½ tl vijfkruidenpoeder
  • 1 à 2 bosuitjes
  • Optioneel: lichte sojasaus en geroosterde sesamzaadjes
  • Materialen: 2 kookpannen, klein pannetje of eierkoker

Aan de slag!

  1. Kook de noedels in gezouten water volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af in een vergiet, spoel met koud water tot ze goed afgekoeld zijn en laat uitlekken.
  2. Zet tegelijk met de noedels een andere pan op het vuur met anderhalve liter heet water, de dashi, bouillonblokjes, gember, vijfkruidenpoeder en geplette teentjes knoflook.
  3. Kook ondertussen de eieren half hard of hard en laat ze daarna afkoelen in koud water.
  4. Snijd de kip in kleine reepjes of blokjes. Zodra de bouillon kookt, vuur laag doen en de kip toevoegen. Laat rustig pocheren (tegen de kook aanhouden) tot de kip gaar is.
  5. Ga zodra de kip in de pan zit gelijk verder. Snijd de paksoi in kwarten (fijn snijden mag ook als je dat prettiger eten vindt). Snijd de shiitake en nori in reepjes en de bosui in ringetjes.
  6. Vis de gember en de knoflook uit de bouillon en proef. Wil je het wat zouter, voeg dan wat sojasaus toe.
  7. Verdeel over 4 flinke kommen de noedels, paksoi, shiitake en spinazie en schep de hete bouillon met kip erop.
  8. Pel de eieren en halveer ze. Garneer elke kom met een half ei, bosuitjes en nori en eventueel wat sesamzaadjes.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*