Ranchdip (verse en droge mix)

Ranchdip (verse en droge mix)

De ranchdressing, of ook wel ranchdip, is in de VS in de vroege jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht door ene Steve Hanson. De dressing bestaat uit karnemelk, zout, knoflook, ui, mosterd, kruiden en specerijen gemengd met mayonaise. Soms wordt zure room of yoghurt toegevoegd of in plaats van karnemelk gebruikt. Meer over de ranchdressing lees je hier. Velen zullen de ranchdressing waarschijnlijk kennen van McDonald’s, waar het ooit een keuze was voor bij een salade. Met verse kruiden is dit het lekkerst, maar je kunt ook een voorraadje droge mix maken.

Ranchdip of dressing

Ik noem dit een ranchdip omdat ik het voor een recept met taco’s dikker wilde dan een dressing, en heb in dit geval geen karnemelk gebruikt maar mayonaise en zure room. Als dip is het ook heerlijk met bijvoorbeeld rauwkost of (zelfgemaakte) chips. Wil je het als dressing gebruiken voor een salade, volg dan het recept (eventueel gehalveerd) maar verdun het met karnemelk.

Verse ranchdip of dressing en droge mix

Ik geef hier twee mogelijkheden. De eerste is een ranchdip of -dressing met verse kruiden. Deze kun je nog en dag of drie in een potje goed houden in de koelkast. De tweede optie is een mix van gedroogde kruiden. Dit doe je in een potje en bewaar je bij je andere kruiden en specerijen. Daarvan gebruik je dan steeds een paar theelepels naar wat je nodig hebt voor een dip of dressing.

Ingrediënten vers

  • 125 ml (klein bekertje) zure room
  • 3 el mayonaise
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • Verse peterselie, bieslook en dille
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: karnemelk
  • Materialen: schaaltje

Aan de slag!

  1. Hak zoveel peterselie, bieslook en dille fijn zodat je van elk kruid ca. 2 eetlepels hebt. Snipper het sjalotje heel fijn.
  2. Meng in een schaaltje de zure room met de mayonaise met de kruiden, sjalot en de knoflook uit de pers. Verdun eventueel met wat karnemelk.
  3. Breng op smaak met zout en peper en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. De dip/dressing is het lekkerst als het wat langer staat zodat alle smaken goed samenkomen. Ik maak het minstens een uur van tevoren.

Ingrediënten droge mix

  • 4 tl gedroogde peterselie, bieslook en dille per kruid
  • 4 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl fijn zeezout
  • 1 tl zwarte of witte peper

Aan de slag!

  1. Meng zoals hierboven zure room met mayonaise (eventueel gehalveerd) en optioneel karnemelk. Alleen gebruik je in plaats van verse kruiden, sjalot en knoflook 1 à 2 theelepels van de droge mix.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*