Volgens mij heb ik het al eens verteld in een eerdere receptblog: ik hou niet van gekookte aardappels, maar wel van elke andere vorm van aardappelbereiding. Zo ook deze Duitse Reibekuchen, ook bekend als latkes in de Joodse keuken en wij noemen het gewoon aardappelkoekjes. In Duitsland worden ze trouwens ook wel Kartoffelpuffer genoemd, afhankelijk van de regio. De ingrediënten verschillen daar overigens ook per regio. In de ene regio wordt bijvoorbeeld bloem gebruikt, en in de andere weer niet. Zo ook met ui, knoflook, nootmuskaat, eieren of andere smaakmakers. In Duitsland worden Reibekuchen veel gegeten met appelmoes of stroop, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld zalm en zure room tijdens een brunch of als aardappelbijgerecht tijdens de avondmaaltijd. Het recept leent zich prima om zelf mee te experimenteren. Zo kun je er naar smaak dungesneden ham of spek, knoflook en allerlei kruiden aan toevoegen.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 1 kg iets kruimige aardappels, geschild
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 eieren, losgeklopt
- Zonnebloem- of arachideolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Hulpmiddelen: rasp, schone theedoek, kom, hapjespan of braadpan
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Rasp de aardappels grof boven een kom. Doe de aardappelrasp in een schone theedoek en knijp al het vocht er goed uit.
- Doe terug in de kom en meng de ui en eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit voldoende olie in en hapjespan of braadpan zodat de koekjes kunnen ‘drijven’. Ze worden dus eigenlijk gefrituurd in een klein laagje olie.
- Maak met vochtige handen niet te dikke koekjes met een doorsnede van 8 tot 10 cm van het aardappelmengsel.
- Bak ze met 2 tot 4 tegelijk in de olie. Druk ze met de bolle kant van een lepel of een spatel direct platter zodra ze de olie in gaan. Als de randjes goudbruin kleuren, de koekjes omdraaien en nog even doorbakken.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
[/directions]
Geef een reactie