Reuben sandwich – tosti met zuurkool, corned beef en kaas

Reuben sandwich – tosti met zuurkool, corned beef en kaas

Ik kan weer iets van mijn to-do lijstje afstrepen: de Reuben sandwich! Het is een tosti uit de VS met corned beef, Swiss cheese, zuurkool en een Russische dressing. Met Swiss cheese bedoelen de Amerikanen emmentaler. Het brood wat wordt gebruikt is rye bread. Vertaald is dit roggebrood maar dat moet je niet verwarren met het roggebrood zoals wij dat algemeen kennen. Rye bread is een gewoon brood maar dan gemaakt met roggemeel.

Vraag bij de bakker of ze brood van roggemeel hebben of kies anders een stevige volkoren of meergranen. In mijn vaste supermarkt verkopen ze geen gewoon brood met rogge maar wel Duits roggebrood (Soma Oberländer), wat nog het meest lijkt op rye bread. En als je gewoon een andere broodsoort wilt gebruiken, kan dat natuurlijk ook. Wel is het fijn als de sneetjes wat dikker zijn. In sommige supermarkten kun je ongesneden brood zelf in de snijmachine leggen met de keuze uit drie diktes, en bij de bakker kun je dat ook vragen. Of je snijdt het brood gewoon zelf.

Meer over de Reuben sandwich

Er zijn twee verhalen over het ontstaan van de Reuben sandwich. Het ene verhaal vertelt over Reuben Kulakofsky, Blackstone Hotel in Omaha, Nebraska. Het andere verhaal over Reuben’s Delicatessen in New York City. Meer daarover lees je hier. De Reuben sandwich wordt vaak geassocieerd met kosherstijl delicatessen maar dat is een misvatting want de tosti bevat zowel vlees als kaas (zuivel) en vlees en zuivel samen is een no-no in de koshere keuken. Verder bestaan er uiteraard ook weer tal van variaties. Zo wordt onder andere ook vaak pastrami in plaats van corned beef gebruikt. Of Thousand Island dressing in plaats van de Russische dressing, en coleslaw in plaats van zuurkool.

Volgens mij hoort het oorspronkelijk niet, maar ik vind het lekker om corned beef eerst even op te bakken. Daarom kies ik voor corned beef uit blik zodat ik het wat dikker kan snijden en het niet gelijk uit elkaar valt tijdens het bakken. Het dungesneden broodbeleg is daar minder geschikt voor, als je dat vouwt valt het al uit elkaar. Wil je het niet opbakken, dan nog adviseer ik blik zodat je het wat dikker kunt snijden.

Ingrediënten

  • 8 dikke sneden brood naar wens
  • 8 plakken emmentaler
  • 1 blik corned beef
  • 250 gr zuurkool
  • Boter
  • Voor de dressing:
  • 4 el mayonaise
  • 1,5 el ketchup
  • 2 el mierikswortelpuree
  • 2 tl Worcestershiresaus
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 tl suiker
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, kom, koekenpan of contactgrill

Aan de slag!

  1. Laat de zuurkool goed uitlekken in een zeef of vergiet. Klop in een kom de dressing en breng op smaak met zout en peper. Snijd de corned beef in plakjes.
  2. Wil je net als ik de corned beef bakken, doe dat in een koekenpan met een klein beetje boter.
  3. Bestrijk de sneden brood aan één kant met de dressing en aan de andere kant met boter.
  4. Beleg 4 sneden op de dressingkant met kaas, corned beef, zuurkool en weer kaas. Leg de overige sneden met de dressingkant erop.
  5. Verhit een koekenpan (of verwarm de contactgrill) op middelhoog vuur en bak de Reuben sandwiches op de beboterde kant aan beide zijden tot ze goudbruin zijn en de kaas gesmolten is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*