Review: Kenwood kMix vleesmolen/worstmaker

Review: Kenwood kMix vleesmolen/worstmaker

Ik ben al een tijdje in het bezit van een Kenwood kMix keukenmachine en heb nooit spijt van deze, toch wel prijzige, aankoop gehad. Al een hele poos stond de vleesmolen/worstmaker uitbreidingsset (AX950) op mijn wensenlijstje en sinds deze week heb ik ‘m dan ook eindelijk. Verse braadworst stond dan uiteraard gelijk ook op het menu. Want zo kon ik de vleesmolen én de worstmaker uitproberen!

De set is uitgebreid. Buiten de onderdelen die noodzakelijk zijn, krijg je een handige vulplaat en opvangbak en drie maalschijven (3, 4,5 en 8 mm) waarmee je in dikte en textuur kunt variëren. En daarmee kun je niet alleen vlees, kip en vis, maar bijvoorbeeld ook noten en groenten malen. Verder krijg je twee worstvultuitjes; één voor dikke worst (braadworst, saucijzen) en één voor dunne worst (merguez, chipolata) en ook nog een speciaal deel voor kebbe. De mogelijkheden zijn dus eindeloos om zelf worst, gehakt, patés, terrines, hamburgers, viskoekjes, vullingen en wat al niet meer te maken.

Maar goed, ik ging aan de slag met braadworst (recept). Het malen van het vlees is easy (stand 4 van de machine), al moet je het vlees nog wel met de hand redelijk klein snijden om het goed door de vulopening te drukken zonder dat je de onderdelen beschadigt. Ik maakte wel de fout om gelijk de meest fijne maalschijf te gebruiken. Geen goede keuze met het vlees wat ik had (procureur en spek), er was nauwelijks beweging in te krijgen. Maalschijf vervangen voor de 8 mm variant, maar toen vond ik het vlees nog wat te grof voor worst, dus heb uiteindelijk het gemalen vlees ook nog door de middelgrove schijf gemalen. Dat resultaat was echt prima voor worst, maar ook voor bijvoorbeeld gehakt of hamburgers.

En dan de worst… Ik dacht echt dat dit een fluitje van een cent zou zijn, maar dat viel een beetje tegen. Het is niet moeilijk, maar je moet er handigheid in krijgen. Mijn eerste poging ging dan ook niet goed, de tweede gelukkig wel. De varkensdarm om de vultuit heen krijgen vond ik lastig, maar dat heeft op zich niet echt met de machine te maken. Vervolgens wilde ik gelijk de hele darm in één keer vullen (stand 3 van de machine) en daarna twisten om er losse worstjes van te maken. Ging dus niet goed. Het ging te snel en ik kreeg een te dikke worst waardoor opdraaien en in porties vastknopen amper nog te doen was, met scheuren van de darm als gevolg. Maar ook dit heeft niets met de capaciteiten van de machine te maken, maar eerder met ervaring. Dus heb ik de darm weer helemaal leeg geknepen en het gebruikte stuk darm weggegooid. Bij poging twee had ik beter door hoe de worst te geleiden en heb ik de machine steeds na ca. 10 cm stilgezet om een los worstje te maken. Knoopje in de darm, worstje maken, darm iets uittrekken, afknippen, knoopje erin, knoopje in de darm op de machine en verder voor het volgende worstje. Deze poging lukte gelukkig wel, met zes verse worsten (uit een kilo vlees) als resultaat.

So far, so good… worst maken heeft duidelijk met ervaring te maken. Maar ik vind toch ook dat er wat nadelen aan deze set kleven. Ten eerste zijn de metalen onderdelen niet vaatwasmachinebestendig waardoor schoonmaken een heel lastig klusje is. Je hebt namelijk best veel losse onderdelen. Eigenwijs als ik ben, heb ik deze onderdelen toch in de vaatwasser gedaan, maar ze komen er zwart uitgeslagen uit en geven dan ook een zwarte materie af. Ik moest alles onder stromend heet water flink borstelen, het resultaat bleef echter dof. Weken in een vrij warm sopje, spoelen met heet water en borstelen waar het kan met een afwasborstel is dan ook mijn advies. De tuitjes voor worst en kebbe en de stamper om het vlees in het apparaat te drukken zijn gelukkig van plastic en kunnen wel in de vaatwasser.

Een ander nadeel is dat er best nog veel vlees achterblijft in de molen en worsttuitjes. Uiteindelijk komt er gewoon niets meer uit terwijl er nog wel vlees in de onderdelen aanwezig is. De machine in een hoge stand zetten is echter geen optie omdat dit de onderdelen kan beschadigen. Het vlees wat ik nog uit de molen en worsttuit heb moeten drukken (met satéprikker en achterkant van een smal mes of vork), was min of meer voldoende voor een kleine worst of hamburger.

Als ik de keuze heb uit vijf sterren, geef ik deze set toch wel vier sterren ondanks dat ik de voornoemde nadelen ook echt wel flinke nadelen vind. Maar qua vlees malen en worst maken, doet deze set wat hij moet doen. De rest is oefening en ervaring!

[bol_product_links block_id=”bol_5606ed43322aa_selected-products” products=”9200000009897769″ name=”Vleesmolen/worstmaker” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*